Samsung Galaxy Z Fold2 е тук - и е всичко това, което оригиналният Fold трябваше да бъде.

Новият модел вече е забравил недостатъците на своя предшественик и добавя редица хитринки, които ще се харесат на широк кръг потребители - от изгряващи YouTube звезди до хора от бизнеса, които имат нужда да са постоянно на линия.

Снимка 494368

Източник: Samsung

Ето какво предлага той:

Най-голямата външна промяна, през която Fold 2 преминава, е свързана с двата екрана, като и двата увеличават размерите си. Една от критиките при оригиналния Fold бе малкият външен дисплей с огромни рамки. Това вече е в миналото, като при Fold 2 той нараства от 4,6" до цели 6,2", с което вече покрива почти цялата лицева част и допринася за футуристичния вид на устройството.

Основният дисплей също расте, макар и по-скромно. Все пак с намалени с 27% рамки той вече е 7,6". Samsung са сменили и досегашната двойна селфи камера с една, която е вградена в дисплея.

Снимка 494380

Източник: Samsung

Подобренията в дисплея съвсем не спират дотук: той вече поддържа честота на опреснение от 120Hz, следвайки последната тенденция в мобилните телефони. За да пести батерия, Fold 2 може да я намалява автоматично до 11Hz. Екранът вече е и по-ярък: до 700 нита пири максимално увеличена яркост или до 900 нита в кратки моменти, когато Fold 2 прецени, че е нужно.

През значителни промени е преминалата и пантата. В нея са вградени четчици, които не позволяват влизането на прах и дребни частици, което създаде проблеми на Samsung в оригиналния модел. Но не това е най-интересното. Моделът вече може да бъде поставен върху твърда повърхност и да стои изправен, подобно на лаптоп.

Снимка 494381

Източник: Samsung

Благодарение на подобрения и в софтуера и съвместна работа с редица разработчици това позволява на Fold 2 някои интересни трикове, насочени към широк кръг потребители. От една страна това позволява по-лесно набиране на дълги текстове. От друга, гледането на видео ще бъде по-приятно, тъй като няма нужда държите телефона в ръка.

Сред полезните възможности е и да оставите телефона на твърда повърхност и така да си осигурите стабилност при заснемане на видео или снимки. Това е особено изкушаващо при ниска осветеност или при заснемане на хиперлапс.

Или ако искате да заснемете себе си. Тук е и другата интересна иновация: софтуерът ви следи автоматично, като мести, приближава и отдалечава кадъра, за да сте винаги в него. От Samsung посочват, че това би било особено полезно за влогърите, а и не само. Приятна добавка е, че Fold 2 може да записва аудио от различни източници, ставайки още по-привлекателен за любителите на заснемане на видео.

Снимка 494374

Източник: Samsung

Самите камери на гърба на Fold 2 са три по 12MP - широка, ултраширока и телефото, като от Samsung казват, че сензорът на основната е с 1,65х по-голям от миналогодишния, което означава по-добри снимки при ниска осветеност и нощта. Предната камера е 10MP, а същият сензор намираме и на предния дисплей.

Samsung въвеждат и някои подобрения, насочени към бизнес потребителите или просто за тези, които обичат да вършат по няколко неща едновременно. Fold 2 поддържа drag-and-drop споделяне на файлове между прозорците, които могат да са три едновременно. Полезна е и функцията за запазване на конфигурацията от три приложения, която може да извикате винаги. От компанията подчертават и съвместната работа с Microsoft по Office пакета.

Fold 2 идва с 256GB вътрешна памет, 8-ядрен процесор, 12GB вътрешна памет и 4 500 mAh батерия с бързо жично и безжично зареждане. Моделите ще поддържат и 5G.

Сгъваемият смартфон ще се предлага в два цвята - мистично бронзово и мистично черно, а самата панта в четири - сребърна, червена, синя и златна. Цената му е 3 999 лв.