Китай не е въвеждал никакви закони или разпоредби, забраняващи на държавни служители да използват или закупуват телефони, произведени от чужди марки, заяви говорител на китайското външно министерство, след като през миналата седмица се появи информация, че Пекин ограничава употребата на iPhone в държавния апарат.

Контекст: WSJ писа, че властите в Пекин са забранили на високопоставените чиновници да използват американските смартфони, а по-късно се появиха и публикации, според които мярката обхваща и държавните фирми.

Китай забранява използването на iPhone в държавната администрация

Най-големият външен пазар на Apple забранява използването на iPhone в държавната администрация

Акциите на компанията падат

Това се случи на фона на премиерата на новия китайски смартфон Huawei Mate 60 Pro, който е пряк конкурент на iPhone. Освен това, през последните месеци американски и международни консултантски фирми попаднаха под ударите на властите в КНР като заплаха за националната сигурност.

Apple загуби 200 млрд. долара от пазарната си стойност буквално дни, преди да представи новите си устройства.

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

С един ход Китай изтри 200 милиарда долара от стойността на Apple

Тежък ефект от забраната на iPhone в държавните служби и предприятия

Детайли: "Винаги сме били отворени към чуждестранните компании, като приветстваме желанието им да се възползват от възможностите и да споделят плодовете на китайското икономическо развитие", заяви говорителят на китайското МВнР Мао Нинг, цитирана от CNN.

От друга страна: Мао отбеляза обаче и че страната ѝ "придава голямо значение на информационната сигурност", без да уточни контекста.

Според WSJ забраните за ползване на iPhone никога не са били записани в официални документи, а са били сведени устно или във вътрешни чат групи.