Истински трус в гейминг света се задава след броени дни. Според редица онлайн издания Microsoft се готви да преориентира бранда Xbox от едноименните конзоли към разработка на игри за всякакви платформи. Това може да означава край на 23-годишния хардуерен гейм бизнес на софтуерния гигант.

По ирония на съдбата, той стана възможен, след като Sega се отказаха от собствените си конзоли като резултат от неуспеха на Dreamcast през 2001 г. Сега MS отново стъпват по техния път - японската компания стана едно от най-важните студиа за половин дузина екосистеми.

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Битка на титаните: PlayStation 5 срещу Xbox Series X

Коя конзола ще бъде по-желана? Преглед на техническите спецификации, дизайните и бизнес стратегиите зад двете устройства

Източници на The Verge твърдят, че ексклузивните за Xbox Series X/S заглавия като Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves, Starfield и Indiana Jones може в най-скоро време да се появяват и за PlayStation 5 и Nintendo Switch.

Причина за грандиозната стратегическа промяна може да е както слабото представяне на Xbox (който значително изостава от PS5 и Switch като продажби), така и спадащият интерес към абонаментната услуга Game Pass. Пресечната точка на двете е конзолата Xbox Series S, която обаче не е точно размазващ хит на пазара.

На този фон, Microsoft дадоха близо 70 млрд. долара за разработчика Activision Blizzard - и тази инвестиция трябва да се оправдае.

Microsoft и Activision: САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

Софтуерният гигант иска да купи гейм компанията за 69 милиарда долара

Големият въпрос е защо геймърите да си купуват Xbox конзоли, когато ще могат да играят същите игри и на PlayStation или Switch - а е по-вероятно Адът да замръзне, отколкото Sony и Nintendo да пуснат ексклузивите си другаде. През последните месеци се появяваха информации за обновена версия на Xbox Series X и даже за преносима конзола, но към момента нищо не е потвърдено - а при създалата се ситуация може и никога да не бъде.

Очаква се на 15 февруари Microsoft да кажат какво ще е бъдещето на Xbox и има ли такова въобще.