След месеци спънки и трудности, Microsoft и Activision вече са на финалната права на най-голямата сделка в света на дигиталните забавления. Софтуерният гигант ще може да придобие разработчика на игри срещу 69 млрд. долара след съдебно решение в САЩ и ясен знак от британския антимонополен регулатор, че ще прекрати съпротивата си срещу покупката, съобщават световните агенции.

Контекст: Срещу умопомрачителната сума от MS ще получат правата върху хитови поредици като WarCraft, StarCraft, Diablo и Call of Duty. Те са с много силни позиции на гейм пазара, който от години е по-печеливш от Холивуд с приходи от 180 млрд. долара само през 2021 г.

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%

Тенденцията е игрите да са все по-доходоносни за тези, които ги продават. Според прогноза на PwC през следващите 4 години ще станем свидетели на ръст на продажбите до 321 млрд. долара годишно.

Детайли: Съдия в Сан Франциско отхвърли протестите на Федералната комисия по търговия (FTC), според която има риск Microsoft - създатели на конзолата Xbox, да се окажат с ексклузивен достъп до хитовите игри. От съдебното решение става ясно, че FTC не са успели да защитят тезата си, че има риск компанията да спре да предлага Call of Duty за PlayStation или че ще пострада конкуренцията в сектора.

Microsoft и Activision: Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Ударът на британския антимонополен орган се оценява на 8 млрд. долара

Малко след това британският антимонополен регулатор обяви, че може да се стигне до споразумение с MS, с което сделката да бъде позволена и на британска територия.

Microsoft (вероятно) придобива Activision Blizzard за $68,7 милиарда

Microsoft (вероятно) придобива гигант в гейминг индустрията за $69 милиарда

Сделката става все по-възможна след одобрението на Европейската комисия (ЕК)

В хода на производствата Microsoft направиха всичко възможно, за да убедят съд, регулатори и общественост, че няма да "затворят" някои от най-популярните игри в своята екосистема. Стигна се дотам от компанията да заявят, че конзолата им Xbox е неуспешен продукт, който през годините е оставал зад тези на Sony и Nintendo.

От друга страна: FTC обявиха, че не са доволни от решението, а според източници на "Ройтерс" освен това комисията се готви и да го обжалва. Така че играта очевидно продължава - макар шансовете за обрат вече да са доста малки.