Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри вероятно най-сетне ще стане реалност. След като от Европейската комисия (ЕК) казаха да на желанието на Microsoft да придобие гиганта в гейминг индустрията Activision Blizzard за $68,7 милиарда, съобщават световните агенции. 

Компанията за видеоигри е издател на световноизвестни франчайзи като Call of Duty и World of Warcraft

Припомняме, че през април, както Money.bg писа, британските регулатори блокираха същата сделка. Решението на Лондон удари тежко акциите на Activision Blizzard, които загубиха около 12% от стойността си. Обърнато в пазарна стойност, това са $8 милиарда. На този фон обаче президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че компанията не се отказва от придобиването и ще протестира срещу регулаторното решение.

Снимка 550551

Източник: iStock

От Activision бяха още по-крайни. Изпълнителният директор на компанията Боби Котик обяви публично:

"Ще преразгледаме плановете си за растеж във Великобритания. Глобалните иноватори - малки или големи, ще осъзнаят, че, въпреки всичката реторика, Великобритания не е отворена за бизнес".

Сегашното решение на ЕК изглежда като добра новина за най-голямата сделка в света на игрите, но то зависи от това дали Microsoft ще направи отстъпки за достъпа до облачни игри

Това е разрастващ се пазар, който позволява на хората да играят видео игри на всяко устройство. По-конкретно, регулаторите изискват от Microsoft автоматично да предоставя лиценз за игри на Activision Blizzard на всяка конкурентна услуга за игри, базирана в облака, като на практика дава на потребителите правото да стриймват всяка игра, която вече са закупили, на всяко устройство и използвайки всякакъв тип операционна система.

"Ангажиментите, предложени от Microsoft, ще позволят за първи път стрийминг на такива игри във всяка облачна услуга за стрийминг на игри, повишавайки конкуренцията и възможностите за растеж", съобщи Маргрете Вестагер - изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за политиката на конкуренцията. 

Microsoft и Activision: Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Ударът на британския антимонополен орган се оценява на 8 млрд. долара

В доклада си относно решението Комисията установява, че Microsoft няма да има стимул да откаже да разпространява игрите на Activision на Sony, позовавайки се на предимството четири към едно на пазарния дял на Sony PlayStation пред конзолата Xbox на Microsoft. Тоест, в случай, че Microsoft изтегли игрите на Activision от Playstation, пише в доклада, "Sony може да използва своя размер - огромния си каталог с игри и пазарната си позиция, за да отблъсне всеки опит за отслабване на конкурентната си позиция."

Съдбата на сделката все още е неясна. Зависи дали регулаторът на Великобритания ще одобри сделката.

Любопитно е, че е стойността на желаната сделка приблизително равна на БВП на България през 2019 година, или казано иначе - за непросветения наблюдател вероятно изглежда безумно да се дадат толкова пари за фирма, която прави игри за компютри и конзоли. Това обаче е едно съвсем резонно бизнес решение.

От години геймингът носи повече пари от филмите, а само през 2021 година приходите на индустрията бяха в размер на около $180 милиарда. Според някои сметки, това е повече от Холивуд и цялата музикална индустрия... взети заедно. Една от най-популярните игри в историята - Grand Theft Auto V, е донесла 3 пъти повече пари от най-касовия филм на всички времена - Avatar. За разлика от всички останали видове развлекателна индустрия, гейминг индустрията запази и дори засили позициите си по време на пандемията.

Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди сделката с Microsoft

Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди сделката с Microsoft

Оракула от Омаха, който е дългогодишен приятел с Бил Гейтс, си осигури солидна печалба