Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри е напът да се превърне в най-голямата неслучила се сделка в сферата на компютърните игри - британският антимонополен орган изненадващо блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните 69 млрд. долара, съобщават световните агенции.

Контекст: Сумата от горното изречение е приблизително равна на БВП на България през 2019 г., т.е. за непросветения наблюдател вероятно изглежда безумно да се дадат толкова пари за фирма, която прави игри за компютри и конзоли. Всъщност, обаче, това е едно съвсем резонно бизнес решение.

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%

От години геймингът носи повече пари от филмите, а само през 2021 г. приходите на индустрията бяха около 180 млрд. долара - според някои сметки, това е повече от Холивуд и цялата музикална индустрия... взети заедно. Една от най-популярните игри в историята - Grand Theft Auto V, е донесла 3 пъти повече пари от най-касовия филм на всички времена - Avatar. За разлика от всички останали видове развлекателна индустрия, геймингът запази и даже засили позициите си по време на пандемията.

Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда

Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда

Вместо да купува гигант от света на видеоигрите, би могло компанията да отделя повече пари за бедните страни, смята президентът на Световната банка

На този фон, Activision Blizzard е компания, която притежава правата над някои от най-популярните гейм поредици като Call of Duty, Warcraft и StarCraft. Те имат стотици милиони играчи по целия свят. Не струва евтино да притежаваш достъп до нещо подобно.

Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди сделката с Microsoft

Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди сделката с Microsoft

Оракула от Омаха, който е дългогодишен приятел с Бил Гейтс, си осигури солидна печалба

Microsoft още от началото на 2022 г. искат да придобият гейм компанията, за да засилят собствените си позиции на пазара - от повече от 20 г. те развиват конзолите от семейството на Xbox, но PlayStation на Sony остава пазарен лидер.

Детайли: Според антимонополния орган CMO придобиването ще наруши конкурентната среда на пазара на "облачния" гейм стрийминг - абонаментна услуга, която позволява на играчите да се свързват през компютър, смартфон, таблет или смарт телевизор с мощен отдалечен сървър през който да играят любимите си заглавия с много високо качество без да дават пари за скъп хардуер. Това е важен пазар с очаквания оборотът му да достигне почти 14 млрд. долара през 2026 г.

Американските регулатори може да спрат сливането на Activision с Microsoft

Американските регулатори може да блокират сделка за $69 долара

Аргументите са, че това може да засегне конкуренцията на пазара на видеоигри

Microsoft имат подобна услуга - Xbox Game Pass, която владее 60-70% от пазара. В опит да избегнат удара от регулаторите, от компанията подписаха споразумения за лицензиране на заглавията на Activision Blizzard с някои от конкурентите си като Nvidia (които предлагат GeForce Now).

По-рано по подобен начин бяха решени проблемите и с физическите конзоли, които се конкурират с Xbox - от Microsoft поеха 10-годишен ангажимент за това Call of Duty да излиза и за Sony PlayStation и даже да направят версия за Nintendo Switch. В този случай обаче от CMO са непреклонни.

В прав текст: "Облачният гейминг бележи растеж и има потенциала да промени индустрията, като освободи хората от нуждата да разчитат на скъпи конзоли и компютри и като им даде повече възможности за това кога и как да играят. Това означава, че е от жизнено важно значение да предпазим конкуренцията в този нововъзникващ и вълнуващ пазар", заяви Мартин Колман от CMO.

Още нещо: Блокирането на сделката удари тежко по акциите на Activision Blizzard, които загубиха около 12% от стойността си. Обърнато в пазарна стойност, това са 8 млрд. долара.

От друга страна: Президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че компанията не се отказва от придобиването и ще протестира срещу регулаторното решение.

От Activision бяха още по-крайни. Изпълнителният директор на компанията Боби Котик обяви: "Ще преразгледаме плановете си за растеж във Великобритания. Глобалните иноватори - малки или големи, ще осъзнаят, че, въпреки всичката реторика, Великобритания не е отворена за бизнес".