Президентът на Световната банка Дейвид Малпас постави под въпрос историческото поглъщане от страна на Microsoft на гиганта от света на видеоигрите Activision Blizzard. Тази седмица беше обявена сделката на стойност $68,7 милиарда ($75 милиарда без корекция на нетния кеш и еквиваленти) и тя е най-голямата покупка на Microsoft до момента. Колкото до другата компания, тя е известна със заглавия като Call of Duty и World of Warcraft.

"Човек трябва да се чуди дали това е най-доброто разпределение на капитал", заяви президентът на Световната банка, цитиран от Euronews.

Microsoft ще плати $95 на акция в брой за един от най-големите създатели на игри в САЩ. Това е надценка от 45%, спрямо курса на акциите на Activision миналата седмица. А след новината акциите на компания поскъпнаха с цели 38%. 

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%

Малпас коментира, че мащабът на сделката за придобиване го е "впечатлил много". Той направи паралел с парите, които по-богатите нации даряват на Международната асоциация за развитие - това е фондът на Световната банка за най-бедните страни в света. 

През декември миналата година 48 правителства с високи и средни доходи обещаха да отделят малко под $24 милиарда за три години, за да помогнат на бедните страни да се борят с бедността, да се справят с въздействието на Covid-19 и да преструктурират своите "зашеметяващи" плащания по дълга.

Президентът на Световната банка посочи още, че средствата от придобиването на Microsoft ще отидат за пазара на облигации, до който по-бедните страни имат много малък достъп. Облигационното финансиране представлява вид дългосрочни заеми, използвани от правителствата за набиране на пари от инвеститори (компании и физически лица), предимно за целите на развитието на инфраструктурата.

Шефът на Световната продоволствена програма на ООН даде на Мъск план за $6,6 милиарда за справяне с глада

Шефът на Световната продоволствена програма на ООН даде на Мъск план за $6,6 милиарда за справяне с глада

Само 400 милиона долара обаче ще бъдат използвани за "управление на операциите, администрация и отчетност

"Това ви поставя в ситуация, в която огромна сума от капитала се разпределя към развитите икономики", заяви Малпас, цитиран от Reuters.

Шефът на Световната банка добави, че вместо да ставаме свидетели на подобни сделки, много повече пари трябва да отиват при развиващите се страни за "преодоляване на бежанския поток и недохранването". И за това ангажимен трябва да имат както богатите държави, така и богатите корпорации.