Директорът на Световната продоволствена програма на ООН изложи план за харчене на 6,6 милиарда долара за борба с глада по света. Това идва на фона коментарите на шефа на Tesla Илън Мъск, който заяви, че ще продаде акции на Tesla, за да финансира план Световната продоволствена програма, ако могат да опише "как точно" ще преборя глада.

Явно директорът на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли е взел насеризоно твърденията на Мъск и изложи резюмето на плана. В него се очертава идеята как ООН ще изпрати храна и ще раздаде ваучери на стойност 6,6 милиарда долара, за да нахрани повече от 40 милиона души в 43 страни, които са "на ръба на хранителна криза. Според него така ще се предотврати "катастрофа", цитиран от CNN.

Световната продоволствена програма предлага да се похарчат 3,5 милиарда долара за директно закупуване и доставка на храна, 2 милиарда долара "за пари в брой и ваучери за храна, на места, където има пазари", както и още 700 милиона долара за управление на нови хранителни програми.

Само 400 милиона долара обаче ще бъдат използвани за "управление на операциите, администрация и отчетност" и координация на веригата за доставки.

"Кризата с глада е сериозна, но може да бъде избегната", написа Бийзли вTwitter, обръщайки се към Мъск, който в монета е най-богатият човек в света с богатство на 288 милиарда долара.

"Поискахте ясен план. Ето го! Готови сме да говорим с вас - и с всеки друг, който има желание", написа той.

Мъск: ще продам акции на Tesla и ще даря приходите, ако ООН докаже, че $6 милиарда ще решат кризата с глада

Мъск: ще продам акции на Tesla и ще даря приходите, ако ООН докаже, че $6 милиарда ще решат кризата с глада

Най-богатите 400 души в САЩ са увеличили богатството си с 1,8 трилиона долара през последната година

Още преди пандемията Covid-19 световната криза с глада вече беше изострена от изменението на климата и конфликтите. Пандемията обаче усложни ситуацията. "42 милиона души по света гладуват. "Това е най-лошият сценарий."

Не е ясно дали Мъск или Безос са видели плана и дали в крайна сметка ще решат да подкрепят програмата на ООН.

Илън Мъск направи по-значителни дарения за определени проекти. Тази година той е обещал да дари 30 милиона долара на Браунсвил, Тексас.

Той участва и в договора The Giving Pledge - обещание да дари поне половината от богатството си за благотворителни цели, нещо, което Безос не е направил.