И през 2024 г. от изкуствения интелект няма измъкване - сега той е в центъра на първата промяна в стандартната Windows клавиатура от 30 десетилетия. Microsoft обявиха, че от февруари хардуерните му партньори ще добавят специален Copilot бутон.

Както може да се предположи, копчето извиква едноименния чат бот, който използва голям езиков модел и информация от интернет, за да отговаря на въпроси и да създава текст и изображения. Това трябва да се случва без значение от отвореното приложение - по същия начин, по който Windows бутона вади Start менюто. Именно той беше и последната до този момент добавка в клавиатурата - от 1994 г.

Музикалната индустрия има нов враг и той е... Microsoft

Музикалната индустрия има нов враг и той е... Microsoft

Чат ботът на компанията вече може да композира нелоши песни по описание

Новият бутон поне във визуализациите е до десния Alt - вместо разположения там Ctrl. Това има потенциала да направи някои клавишни комбинации по-неудобни за изъплнение с една ръка.

Очевидно за MS изкуственият интелект е поне толкова важен, колкото стартовото меню - през последната година AI навлезе първо в търсачката Bing, а след това и в браузъра Edge, Office пакета и, във все по-голяма степен, в самия Windows. Изпълнителният директор Сатя Надела е категоричен, че Copilot е билетът на компанията му към бъдещето на компютрите.

Microsoft показаха собствени процесор и AI чип

Microsoft показаха собствени процесор и AI чип

Не им липсва мощ

На това разчитат и хардуерните производители. По време на пандемията милиони потребители подмениха своите компютри, за да работят или учат дистанционно и тези машини все още са достатъчно адекватни, за да няма търсене на нови. Технологичната промяна обаче има потенциала да промени това.

Към момента не е ясно чии ще са първите устройства с Copilot бутон, но вероятно ще ги видим през следващата седмица на изложението за потребителска електроника CES.