След години на спекулации, от Microsoft представиха официално процесор и AI ускорител, които са изцяло собствена разработка на компанията. Така тя се нарежда до Amazon и Google, които също развиват собствен хардуер, за да задвижват своите "облачни" решения, отбелязва The Next Platform.

Чиповете бяха представени от изпълнителния директор Сатя Надела в началото на конференцията Ignite.

Процесорът за сървъри Cobalt 100 се базира на разработка на Arm и има 128 ядра и 12 DDR5 контролера, като тактовата честота е между 2,1 GHz и 3,6 GHz. Чипът се произвежда по 5-нанометров процес от TSMC и според Microsoft е с 40% по-мощен в сравнение с предходните сравними процесори.

Босът на Microsoft призна коя е неговата голяма стратегическа грешка

Босът на Microsoft призна коя е неговата голяма стратегическа грешка

За Сатя Надела AI носи най-голям потенциал, но и сериозни рискове

Той вече се използва за част от инфраструктурата на Microsoft Teams, Azure Communication Services и Azure SQL, като ще е достъпен за външни клиенти от следващата година.

Отново тогава те ще могат да използват и AI ускорителя Maia 100. Той отново е по 5-нанометрова технология, има 105 млрд. транзистора и вече задвижва GitHub Copilot, като освен това се очаква да се използва масово от OpenAI, с които Microsoft си партнира.

Важен контекст

Microsoft още от преди 2017 г. говори за собствен сървърен хардуер, като преди 6 години компанията обяви, че се цели в 50% Arm-базирани сървъри.

Важен фактор за сегашната хардуерна премиера е цената на чиповете от други доставчици. X86-базираните сървърни процесори са на относително висока цена, а заради AI манията от последната година ускорителите на Nvidia тип H100/H200 са изключително скъпи. Голямото търсене на пазара означава, че и предстоящите конкурентни модели на AMD също няма да са на изгодна цена.

На този фон, инвестирането в собствен хардуер започва да има икономически смисъл за интернет гиганти като MS, Google и Amazon. Освен всичко друго - за да покажат, че имат алтернатива и така да договорят по-добра цена от външните доставчици.