Прекратяването на работата по Windows Phone и оттеглянето на Microsoft от смартфон пазара са голяма стратегическа грешка, за която днес изпълнителният директор на компанията Сатя Надела съжалява. Това стана ясно от негово пространно интервю за Business Insider.

"Едно от най-трудните решения, които взех, когато станах CEO, беше излизането ни от пазара на това, което тогава наричахме "мобилни телефони". Поглеждайки назад, мисля, че имаше начини да направим това работещо - например, чрез преоткриване на категорията на изчислителните устройства", коментира Надела.

Предисторията

Смартфон периодът на Microsoft беше белязан от големи обещания, по-големи скандали и още по-големи провали. Години наред компанията предоставяше операционната си система за PDA устройства Windows Mobile на различни производители. С корени от средата на 90-те, тя беше изцяло насочена към нуждите на бизнеса.

Появата на iPhone през 2007 г. промени коренно представата какво представлява смартфонът и тогава се оказа, че никой от останалите играчи на пазара не е готов с алтернатива. Microsoft опитаха да направят Windows Mobile по-удобен за работа, но той продължи да изглежда доста архаично.

Така след Windows Mobile 6 започна работа по радикално различната ОС Windows Phone 7. Напълно несъвместима със стария хардуер и софтуер, тя обещаваше бърза и интуитивна работа с приложения и онлайн услуги.

Кандидат за използването ѝ се намери в лицето не на друг, а на тогавашния пазарен лидер Nokia. Финландската компания още от началото на новия век разчиташе на Symbian - функционална, но морално остаряла операционна система от времената на смартфоните с копчета. Като алтернатива се очертаваше модерната платформа MeeGo и Nokia даже показа устройство с нея - флагманът N9. Буквално веднага след това, обаче, директорът на компанията Стивън Елоп (бивш и бъдещ кадър на Microsoft) демонстрира пред журналисти прототип на същия смартфон, но с WP7.

Nokia показва смартфони с новия Windows Phone през септември

Nokia показва смартфони с новия Windows Phone през септември

Финландската компания възлага големи надежди на новата платформа, след като се обвърза дългосрочно с Microsoft и загърби Symbian.

Така през 2013 г. Nokia започна да произвежда Windows Phone смартфони, но така и не си върна инициативата в смартфон надпреварата. Компромисният хардуер и липсата на достатъчно богат избор от приложения доведоха до провал на пазара. Надграждането до Windows Phone 8 не помогна - въпреки разширените функционалности.

В крайна сметка Microsoft купи смартфон бизнеса на Nokia през 2013 г., мъките продължиха още няколко години (включително - с обещаващия иначе Windows 10 Mobile) и към 2017 г. MS изоставиха мобилния пазар в ролята си на хардуерен производител. Така на пазара останаха само две операционни системи - Android и iOS, без реална алтернатива.

Бил Гейтс погреба Windows Phone. И избра Android пред iOS

Бил Гейтс погреба Windows Phone. И избра Android пред iOS

Милиардерът разказа за близкото си приятелство със Стив Джобс в интервю

Какво е важно днес?

Сатя Надела е категоричен, че повечето хора свързват компанията му с три неща - инструменти за разработчици, комерсиален софтуер и гейминг. Именно заради последното и заради тенденцията да прекарваме все повече време в света на игрите, според него покупката на култовото студио Activision Blizzard за цели 65 млрд. долара е оправдана.

Както при гейминга, така и във всички останали сфери в момента босът на Microsoft вижда огромни промени, които в момента са в ход. "Също както cloud технологиите трансформираха всички софтуерни категории, AI е следващата подобна трансформация. Няма значение дали говорим за онлайн търсене или за офисен софтуер - начинът, по който създаваме документи и консумираме информация, се променя фундаментално", смята Надела.

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Нов обрат по сделката Microsoft - Activision Blizzard за $69 милиарда

Действията на Лондон по спора с ИТ гиганта пораждат съмнения за посоката след Брекзит

Той е категоричен - при един технологичен скок можеш да загубиш всичко, ако не се адаптираш. В същото време, променят се и бизнес моделите: "Облакът е прекрасен пример. Имахме прекрасен бизнес модел със сървърите, който беше разтърсен".

Според него Google са в състояние да направят прехода от онлайн търсачка към изкуствен интелект и техният чат бот Bard вече е конкурентен на Bing Chat - а все пак става дума и за компания, която контролира Android и Chrome. Предизвикателството по отношение на бизнеса модела на големия им конкурент обаче остава.

AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

AI ботът на Google най-накрая има шанс да е полезен

Bard може да рови в карти, писма и документи вместо вас

В същото време Сатя Надела подчертава, че AI създава "реални притеснения". От думите му става ясно, че ако в САЩ и Европа се води разговор по въпросите на дезинформацията, предразсъдъците на моделите и ефектът върху работните места, докато Китай за момента не участва в диалога по тези теми.