Дългогодишната битка между Microsoft и Великобритания относно сделката за Activision Blizzard претърпя нов обрат във вторник, повдигайки повече въпроси, отколкото отговори относно подхода на страната към сделките в ерата след Брекзит, пише днес Reuters.

Британският орган за конкуренция и пазари (CMA) е в спор с американския софтуерен гигант относно офертата му за 69 милиарда долара за закупуване на производителя на "Call of Duty", тъй като се противопостави на придобиването през април.

Microsoft и Activision: Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Ударът на британския антимонополен орган се оценява на 8 млрд. долара

CMA каза през юли, само минути след като американският регулатор се провали в собствените си усилия да спре придобиването в съда, че е готов да разгледа отново случая, когато Microsoft се върна с "подробно и сложно" предложение.

Във вторник британският регулатор заяви, че ще се придържа към първоначалното си решение да блокира придобиването.

Но ще разгледа отделна преструктурирана сделка, предложена от Microsoft, в която Activision ще преотстъпи правата си за стрийминг в облака на трета страна - френската Ubisoft Entertainment с изключение на Европейския съюз.

Microsoft и Activision: САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

САЩ разрешиха най-голямата сделка в света на игрите

Софтуерният гигант иска да купи гейм компанията за 69 милиарда долара

Това отделяне е предназначено да не нарушава договореното с Брюксел за Microsoft да лицензира съдържанието за конкурентни облачни услуги.

Антитръстовите регулатори на ЕС казаха в отговор, че сега ще разгледат дали новите условия ще засегнат отстъпките, които вече са договорили с американската компания.

Ронан Сканлан, адвокат по конкуренцията в Arthur Cox в Дъблин, който преди това е работил за CMA, каза, че никой не е добре обслужван от "несигурността и объркването" в Обединеното кралство.

От Microsoft признаха: Загубихме войната на конзолите

От Microsoft признаха: Загубихме войната на конзолите

Така се надяват US регулаторите да им позволяват да купя Activision Blizzard

"Някои може да кажат, че CMA се е нагърбил, за да се приспособи към Microsoft, други, че това е следствие от това, че CMA е прекалил на първо време", каза той пред Reuters.

Сканлан каза още, че според новопредложената сделка обединените Microsoft-Activision ще предлагат съдържанието за игри само на един играч, на който ще бъде позволено да комерсиализира правата на други доставчици на услуги за облачни игри.

Microsoft (вероятно) придобива Activision Blizzard за $68,7 милиарда

Microsoft (вероятно) придобива гигант в гейминг индустрията за $69 милиарда

Сделката става все по-възможна след одобрението на Европейската комисия (ЕК)

Припомняме, CMA възрази срещу най-голямата сделка за дигитални игри в света поради опасения, че ще попречи на конкуренцията в зараждащия се сектор на облачните игри и каза, че предложението на Microsoft да направи игрите на Activision достъпни на конкурентни водещи платформи за облачни игри не е достатъчно, за да се отстранят опасенията.

Решението подчертаваше твърдата нова позиция, която CMA зае срещу големите технологични играчи, когато стана самостоятелен регулатор след излизането на Великобритания от Европейския съюз.