Бил Гейтс вече официално потвърди смъртта на Windows смартфоните, като обяви, че той самият вече е преминал на Android устройство. Основаната от него компания обяви, че спира производството и поддръжката на Windows Phone през юли заради острия спад на потребителския интерес.

През първото тримесечие на 2017 година пазарният дял на малката беше едва 0,1%, показват данните на анализаторската фирма IDC. Вече дори Гейтс е решил да премине към Android, като обаче не посочва каква точно марка смартфони ползва.

Той обаче посочва, че устройството му има "много Microsoft софтуер". Най-богатият човек в света обаче разказва в интервю за Fox News, че е предпочел операционната система на Google,вместо iPhone, работещ с iOS.

Краят на една ера: Microsoft се сбогува с Windows Phone

Краят на една ера: Microsoft се сбогува с Windows Phone

Компанията спира поддръжката на мобилната платформа

Разбира се, това не е изненадващо, като се има предвид, че Microsoft и Apple са конкуренти от години.

Все пак Бил Гейтс признава, че продуктите на Apple вършат чудесна работа, но отбелязва, че все още работи само на базирани на Windows компютри.

В интервюто милиардерът разказва още за приятелството си със Стив Джобс: "Приятелството ни със Стив го имаше във всички аспекти. Особено през последните години то се затвърди, докато той се бореше с рака. Той и аз имахме много общо... Стив беше гений. Абсолютно невероятен.".