Технологичният гигант Microsoft спира поддръжката на Windows Phone 8.1 повече от три години, след като компанията за първи път представи актуализацията, предаде The Verge.

Решението отбелязва края на ерата на Windows Phone и милионите устройства, които все още използват операционната система.

Докато някои са приели, че смъртта на Windows Phone се е случила преди повече от година, AdDuplex изчислява, че почти 80% от всички телефони, работещи под Windows, все още използват Windows Phone 7, Windows Phone 8 или Windows Phone 8.1.

Всички тези устройства вече официално не се поддържат и само 20% от всички телефони с Windows работят с най-новата операционна система Windows 10 Mobile.

Windows Phone 8.1 беше голяма актуализация на операционната система Windows Phone 8 и включваше дигиталния асистент на компанията Cortana.

Това отбеляза едно от най-големите усилия на Microsoft, свързано с работата й по Windows Phone, но не успя да се конкурира с Android и iOS.

Докато Microsoft все още поддържа Windows 10 Mobile, не е ясно каква ще бъде тази поддръжка в бъдеще. Някои слухове сочат, че Microsoft е приковала вниманието си в Windows Mobile, който просто ще поддържа операционната система, докато приключи през 2018 г.

99.6% от всички нови смартфони сега използват Android или iOS.