Тази седмица Apple представи три нови iPhone и Apple Watch - и според анализаторите те ще бъдат изключително успешни за компанията, която наскоро премина пазарна капитализация от $1 трилион.

Но в 42-годишната история на технологичния гигант има и някои провали - от прегряващ компютър до устройството, което и самият Стив Джобс мразеше, а всички у се подиграваха. Но както той самият каза: "Трябва да си готов на провал... Ако те е страх от падането, няма да стигнеш далеч".

Ето някои от продуктите на Apple от последните четири десетилетия, които бяха абсолютни провали:

Apple III

Снимка 378384

Източник: Apple

Apple II бе продуктът, който изпрати компанията на върха през 1977, превръщайки се в първия търговски успешен личен компютър. От него се продадоха между пет и шест милиона бройки. Но Apple III?

Пуснат през 1980 той бе насочен към бизнеса и предлагаше повече функции на клавиатурата и по-голям екран. Стив Джобс обаче искал машината да е тиха и затова настоял тя да няма вентилатор за охлаждане. Инженерите направили точно това и я "опаковали" в алуминий, който да подпомогне охлаждането.

Но дори и това не помогнало и Apple III често прегрявал - понякога до степен, че флопи дискът се стопявал вътре.

В крайна сметка компанията изтегля всички 14 000 продадени продукта и ги заменя с такива с вентилатор. Въпреки това ударът по имиджа на продукта вече бил нанесен и животът му продължава едва четири години, като Джобс твърди, че компанията е загубила "неизброимо количество" пари.

Lisa

Снимка 378383

Източник: Apple

 

Пуснат през 1983 година, Lisa бе един от първите компютри, които се продаваха с мишка и имаха графичен интерфейс - икони и картинки, вместо просто линии текст. Моделът, който се твърди, че е наименован на дъщерята на Джобс, обаче имал и друга отличителна характеристика - невероятната цена от $9 995, която се оказва твърде висока за много от потребителите.

Apple продава около 100 000 от компютъра.

Apple Newton

 

Снимка 378380

Източник: Apple

Когато Apple пуска първия си дигитален асистент (PDA) Newton през 1993 година, продуктът трябваше да даде началото на революцията на устройствата, които можем да държим в ръка.

Newton можеше да се похвали с иновативна функция, чрез която потребителите можеха да пишат ръкописно със стайлъс, а устройството преобразува това в дигитален текст. Apple твърдеше, че на него може да се пише толкова лесно, колкото и на лист хартия.

Единственият проблем обаче бе, че тази функция далеч не работеше толкова добре, колкото се надяваха от Apple. Тогавашният CEO на компанията Джон Скъли (от периода, в който Джобс бе изгонен) очаквал 1 милион продажби през първата година, а в крайна сметка те се оказали едва 50 000 през първите три месеца.

Джобс официално спира продукта, когато се връща в Apple през 1997 година, подигравайки се на странното устройство.

Macintosh TV 

Снимка 378382

Източник: Apple

Macintosh TV е още един голям провал, който се случил по времето, в което Джобс не бе начело на компанията. Пуснат също през 1993 година, той бе един от първите опити за комбиниране на компютър и телевизор - нещо, което всички устройства днес правят. Macintosh TV представлявал компютър Macintosh LC 500 с телевизионен тунер, който позволявал връзването на антена или кабел. Но използването на компютъра било невъзможно, докато се гледа телевизия. А и цената от $2 099 също помага за неуспеха - компанията продава само 10 000 от него и го спира след по-малко от три месеца.