Sony представи на геймърите първи поглед върху дизайна на следващата си конзола PlayStation 5, както и някои от заглавията, които се очаква да бъдат хит на пазара.

Първоначален поглед - PlayStation 5 идва с черно ядро, заобиколено от извит бял кант. Конзолата ще свети в синьо.

Игрите - очакват се две продължения на най-продаваните игри за PS4 - Spider-Man: Miles Morales и Horizon: Forbidden West.

Новата конзола на Sony обаче ще стартира заедно с конкурентния Microsoft Xbox Series X. Очаква се това да стане преди края на годината.

"Въпреки че все още има много въпроси без отговор относно PS5, а именно цената и датата на пускане, мисля, че с разкриването Sony направи точно това, което трябваше да бъде направено", коментира пред BBC Лаура Кейт Дейл - критик на игри на свободна практика.

По думите ѝ обаче хората в Twitter са силно разделени по въпроса дали харесват или мразят новия външния вид PS5. И все пак, важното е какво има в кутията.

Снимка 483302

Източник: Sony

Параметри

Sony посочи, че PS5 ще има нови хардуерни функции, включително 3D Audio и 4K Blu-ray плейър. Компанията също така заяви, че новата конзола ще бъде издадена във версия без диск.

На представянето на първите данни за новата конзола, което беше онлайн и на запис, бяха показани и много нови игри.

PlayStation 5 ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година, седем години след PS4. Освен че ще може да предоставя подобрени визуализации, новата машина разполага и с персонализиран твърд диск, който ще коренно да намали времето за натоварване.

Sony изгражда библиотека със стартови заглавия, която ще бъде налична само на устройството от ново поколение. Това донякъде се сблъсква с политиката на Microsoft, която пуска новите игри като текущи за всички конзоли. Но Sony могат да си позволят това.

Последната конзола на Sony PS4 в световен мащаб води по продажби Xbox One с повече от 100%, като разликата в САЩ е много по-голяма.

Най-вълнуващите моменти за геймърите - PS5 ще предложи нов контролер, като се очаква адаптивните задействащи механизми да предлагат по-задълбочена и по-смислена обратна връзка за геймплея. "Другото е свръх бързото зареждане. В PS5 чакането ще бъде нещо от миналото", коментира Робърт Карп -директор по разработката за Великобритания в гайминг компанията Codemasters.

Снимка 483305

Източник: Sony

Covid-19 предизвикателство

Докато конзолите от следващото поколение на Sony и Microsoft ще се бият за продажбите, и двата гиганта са изправени пред предизвикателството да стартират в момент, когато пандемията на новия коронавирус може да се удължи, което означава по-ниска покупателна способност на потребителите.

И двете компании са се запътили към декември 2020 година, но не е ясно какво точно ще бъде търсенето.

"Конзолните игри се оказаха устойчиви на икономически спадове", пише Пиърс Хардинг-Ролс в бележка за Ampere Analysis. "Въпреки това рецесията и нарастващата безработица в ключови територии за продажбите ще подкопаят приемането (на новите модели) - по-малко при пускането им, (но) значително повече след средата на 2021 година."

Затишие преди буря: Sony отчете 50% по-малко печалба преди пускането на PlayStation 5

Затишие преди буря: Sony отчете 50% по-малко печалба преди пускането на PlayStation 5

Компанията повиши прогнозата си за печалба до края на финансовата година