През последните години промените във всяко следващо поколение умни телефони преминаха от революционни към еволюционни, което отне част от чара на джаджите. Сгъваемите смартфони, обаче, връщат вълнението и подчертават, че компаниите все още инвестират в иновации и имат с какво да ни изненадат.

Безспорен лидер в новата категория смартфони със сгъваеми дисплеи е Samsung. Корейският технологичен гигант наскоро представи третото поколение на своя смартфон Galaxy Z Fold. Революционните устройства не са краткосрочна мода: според Counterpoint Research през 2021 г. производителите ще успеят да продадат около 9 млн. сгъваеми телефони, което е трикратен ръст спрямо предходната година. А пазарният дял на южнокорейския гигант се прогнозира да достигне зашеметяващите 88%. До 2023 г. анализаторите прогнозират десетократен ръст на продажбите и безкомпромисна доминация на компанията: всеки три от четири сгъваеми смартфона ще са производство на Samsung.

При представянето на първите модели от новата категория през 2019 г. имаше съмнение дали технологията е готова - и дали изобщо има нужда от такъв тип устройства. Две години по-късно отговорът и на двата въпроса е "да". Една седмица с новия Samsung Galaxy Z Fold3 5G ни потвърди, че сгъваемите телефони не са просто имиджов продукт, а технология, която ще промени начина, по който използваме своите смартфони. Тази гама разполага определено с потенциал да ни накара да се замисляме все по-често дали е нужно да носим и лаптоп с нас.

Но преди да разкажем за множеството възможности, които Galaxy Z Fold3 5G ни предоставя, да обобщим накратко с какво се отличава новият модел.

Снимка 548009

Източник: Samsung

Galaxy Fold3 5G може да се похвали със значително подобрена издържливост. Първата новина е, че няма нужда да го криете от дъжда, тъй като той за пръв път в тази категория смартфонът е водоустойчив. Сертификатът IPX8 обаче означава, че няма подобрена прахоустойчивост, така че на плажа трябва да сте внимателни.

Предният дисплей пък e изработен от Corning Gorilla Glass Victus, най-здравото стъкло, заложено в сгъваем Galaxy смартфон досега. Вътрешният екран е с 80% по-устойчив благодарение на допълнителното фолио от разтеглив PET материал. Алуминиевите рамки са произведени от т. нар. Armor Aluminum - най-здравата сплав, използвана някога в изработката на Galaxy смартфон.

Втората голяма новина е, че екранът на Galaxy Z Fold3 5G за пръв път има абсолютна съвместимост с новия стилус на Samsung - S Pen. Важно е да отбележим, че не трябва да се опитвате да използвате стилусите от предходните серии или други производители, тъй като те могат да повредят екрана. Samsung са разработили два нови варианта на S Pen, за които ще ви разкажем по-подробно след малко.

Galaxy Z Fold3 5G разполага със 7,6" основен дисплей и 6,2" външен екран, като и двата поддържат високоскоростно опресняване от 120Hz за по-бързо и гладко сърфиране в мрежата, гледане на видеа и гейминг.. Сгъваемият Dynamic AMOLED Инфинити Flex 2X вече е с 29% по-ярък и осигурява видимост и при слънчево време.

Разгръщайки Galaxy Z Fold3 5G, намираме още нещо ново: предната камера е вече "скрита" под дисплея, за да отнема далеч по-малко внимание при използването му. Резолюцията ѝ е 4MP и тя е подходяща за станалите ежедневие конферентни видеоразговори. На задния панел откриваме още три камери широка, ултраширока и телефото с двукратно оптично приближение, като всяка от тях може да бъде използвана и като селфи камера в комбинация с предния дисплей като визьор с функцията Dual Preview.

Всичко това се захранва от най-новия и мощен процесор на Qualcomm - Snapdragon 888 с вградена 5G поддръжка, както и 12GB RAM. Моделът се предлага в два варианта - с 256 и 512GB вътрешна памет. Батерията е с капацитет 4 400 mAh и осигурява цял ден употреба. Тя се зарежда със зарядно с мощност 25W с кабел и с 10W безжично. Galaxy Z Fold3 5G поддържа и обратно зареждане, с което може да захраните батерията на своя часовник или слушалки.

Продуктивност от ново поколение

След като споменахме задължителните технически характеристики, е време да обърнем повече внимание на възможностите, които комбинацията от хардуер и софтуер предлагат.

Новата продуктова категория изгря с обещанието, че ще промени изцяло начина, по който ползваме телефоните си. И с Galaxy Z Fold3 Samsung спазва думата си. Огромният основен дисплей, който се сгъва в компактна форма, отговаря на нуждите на всички: без значение дали става въпрос за консумация на съдържание, за създаването му, или пък за продуктивност по време на ангажиментите извън офиса. Смело можем да заявим, че никой друг смартфон не носи такава лекота при изпълнение на разнообразните задачи, с които трябва да се справяме ежедневно. И това се дължи не само на хардуера, но и на разнообразните софтуерни възможности, които ни позволяват да се възползваме напълно от него.

Най-голямата полза от огромния основен екран е възможността за вършене на няколко неща едновременно.

Снимка 548008

Източник: Samsung

Samsung Galaxy Z Fold3 позволява истински мултитаскинг с до три приложения, които можете да отворите наведнъж. Сценариите, в които подобна възможност е критично необходима, са безброй. Например може да водите видеоконферентен разговор, а в същото време да отворите бележките си, където да записвате и систематизирате важната информация. В същото време третият прозорец може да е вашият мейл - или пък чат приложение. Не сте от онези щастливци, на които не им се налага да присъстват във виртуални конферетни срещи? Друг пример, който мога да ви дам, е когато скролвате в социалните мрежи, а всички останали прозорци са активни и видими. Безценно! Имате нужда да направите бързо изчисление? Калкулаторът веднага може да излезе като "плаващ" или фиксиран прозорец.

Вече не е нужно да преминаваме от едно в друго приложение, за да сверяваме данни от документ и да ги цитираме в служебния чат или пък да ги въвеждаме в Excel.

При този сценарий Galaxy Z Fold3 има още един плюс: висококачествената скрита панта позволява на дисплея да бъде отворен на какъвто градус желаете. По този начин, при видеоразговор например, няма нужда да го държите постоянно или да се чудите с какво да го подпрете на бюрото.

Мултитаскингът на Galaxy Z Fold3 може да се сравни изцяло с този на десктоп компютрите. И дори бих го нарекъл по-интуитивен заради автоматичното оразмеряване и възможността за последваща промяна с едно движение. Използването му също е лесно: просто трябва да изберете исканите приложения от т. нар. Edge панел, който се "крие" вдясно. И под "крие" нямам предвид, че е трудно откриваем, а че излиза само когато имате нужда от него. Освен това, Galaxy Z Fold3 дава възможност и да запаметите предпочитаните си приложения за мултитаскинг и позицията им и с едно натискане да ги стартирате.

Друг особен плюс, който ще се хареса на всички, които създават съдържание под една или друга форма, е възможността за drag & drop на файлове от един прозорец в друг: например, от галерията в презентация.

Различна любопитна възможност, която моделът предлага, е т. нар. функция App Continuity (непрекъснатост на приложенията): приложенията, които използвате на външния дисплей, се визуализират на основния екран, когато разгърнете телефона. Например може да преглеждате пощата си на външния дисплей, но когато решите да отговорите на някой от имейлите, е нужно само да отворите телефона и на големия 7,6-инчов екран ще имате пълна десктоп версия на електронната ви поща.

Възможността за отваряне на дисплея под различни ъгли прави и гледането на видео още по-приятно. Flex режимът позволява видеото в YouTube да върви на горната част на дисплея, а в долната да четете коментарите. А при някои оптимизирани приложения, отворени във Flex режим, излизат контролни бутони, с които да регулирате силата на звука и яркостта.

За тези, които искат да увеличат продуктивността си на следващо ниво, Samsung за първи път пусна и поддръжка на S Pen. Заедно с Galaxy ZFold3, компанията представи и два стилуса, създадени специално за сгъваемия смартфон. S Pen Pro е универсалният модел, който може да се ползва и с други устройства на компанията, чиито екрани работят съвместно със стилус и поддържа Bluetooth свързаност. А S Pen Fold Edition може да си служите само с екрана на Galaxy Z Fold3 5G. Със S Pen може да си водите бележки, които след това автоматично бъдат преобразувани в текст, който може да копирате, търсите и изпращате. Лесно и бързо може да отворите Samsung Notes само с двойно кликане върху основния екран.

Снимка 548013

Източник: Samsung

Говорейки за продуктивност, не можем да не споменем и режима Dex, който изпраща образа на телефона върху друг монитор или съвместим телевизор. Добавете клавиатура и вече имате пълноразмерен мощен компютър с миниатюрни размери.

Всички тези възможности правят Samsung Galaxy Z Fold3 незаменим помощник за всички, които искат да са мобилни без това да навреди на тяхната свързаност и продуктивност. И тъй като моделът лесно се превръща в център на дигиталния ни живот, от Samsung са подсигурили пълна конфиденциалност на информацията ни със системата Knox, която криптира всичко.

Тези, които обичат да снимат, не са забравени. Голямата новост е, че селфи снимки могат вече да се правят и със системата от четири разнообразни камери. За да заснемете перфектния селфи кадър с основната камера, просто трябва да включите камерата, да изберете selfie режим и да разгънете екрана, след което може да изберете коя от трите камери е най-подходяща.

Друга полезна функция е Dual Preview, която дава възможност да използвате външния екран за визьор, когато правите снимка на други хора, което им позволява да видят как ще изглеждат.

Огромният дисплей пък позволява още да виждате и снимките веднага, след като ги направите - чрез разделянето му на визьор и галерия с избиране на режим Capture View. А с още един клик може да ги споделите, без да излизате от камерата. Или пък визьорът може да бъде преместен в долната част на дисплея, когато той е сгънат на 45 градуса, с което лесно да направите снимка от нисък ъгъл без да кривите главата си.

Наистина, в Galaxy Z Fold3 има за всекиго по нещо и няма да остави никого безразличен.

Снимка 548007

Източник: Samsung

През август Samsung показа и подобрени версии на два аксесоара, които разширяват възможностите на телефона и осигуряват още по-пълноценно изживяване. За стилна комбинация на работа идва Galaxy Watch4 Classic в два размера: 42 и 46 мм. "Умният" часовник се предлага вече с чисто новата Wear OS, която предлага широк наборот възможности, повече RAM и по-бърз процесор, както и 40 часа живот на батерията. Galaxy Watch4, който предлага същото богатство от функции, се предлага в 40 и 44 мм и като дизайн е подходящ за потребители, които харесват спортно-елегантния стил. На часовниците могат да бъдат използвани множество приложения, които са специално оптимизирани за тях, включително Google Maps и Spotify. Чрез тях може да се плаща безконтактно с Google Pay, който е вече наличен на часовниците за България, а освен това разполагат и с вграден гласов асистент Bixby. Освен кръвно налягане,електрокардиограма и кислород в кръвта, часовниците вече могат да следят и приблизителното количество мускули, кости и мазнини в тялото, благодарение на иновативния си BMI сензор.

Снимка 548014

Източник: Samsung

За безжични разговори и слушане на музика, Samsung представи и Galaxy Buds2 с активно шумопотискане, което намалява околния шум с 98%. Слушалките имат общо 15 часа живот на батерията заедно с включения кейс и ще ви позволят да се насладите на кристалночист звук.