От началото на година тенденцията за освобождаване на кадри от големите технологични гиганти се задълбочава. 297 компании освобождават само през първото тримесечие почти 100 000 служители - почти колкото през цялата предишна година. Това заяви Бойка Микова, която е мениджър "Човешки ресурси" в компанията Evolution в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Има тенденция компаниите да освобождават служителите, когато паднат проходите - между 1%-4%, да се освобождават между 10-20%. Много често се освобождават хора, които са свързани с управление на човешки ресурси, реклама, маркетинг, хора свързано с технологии, работещи с проекти, свързани с виртуална реалност", казва тя.

Над 56% от съкратените са жени. Технологичната индустрия отдели много време и усилия да покаже, че жените са ефикасен ресурс и цялата тенденция и трендовете да се включат жените в бизнеса, се обръща.

По думите на Микова много по безопасна тенденция е да се намалят заплатите на висшия мениджмънт на компаниите, което е и най-голямото перо в една компания.

Тенденции у нас

"ИТ индустрията в България е един от най-стабилните сектори в момента. Все пак има подразделения на глобални компании, които освобождават част от своите служители, но мащабите не са толкова големи, тъй като нашият пазар е малък. Няма да има задълбочаване на тенденциите. През последните месеци има по-скоро изчакване", заяви тя.

По думите й пазарът на труда у нас е предизвикателен в ИТ сектора. Най-търсени специалисти са разработчиците.

"Нашите заплати са все още са конкурентни, в сравнение с европейските в сектора. Средната заплата в ИТ бизнеса е около 5000 лева, а на мениджмънт състава е около 10 000 лева. Тази година може да има тенденция на отрезвяване", коментира тя.

Кои професионални умения не губят стойност?

Според нея най-приеманите и уважавани умения са тези, които сме придобили във всеки един наш трудов опит. В ИТ сектора това са иновации и креативност, решаване на проблеми в математиката, аналитично мислене и комуникация, способността да изграждаш взаимотношение и връзки.