Агенцията за борба с изпирането на пари в Австралия съобщи в петък, че е прекратила лиценза на две криптоборси след като полицейско разследване установява, че бизнесът им се експлоатира за трафик на наркотици.

Това беше първото такова спиране от страна на Австралийския център за отчети и анализи на транзакциите откакто ново законодателство през април 2018 г. доведе до привеждане на обмена на цифрови валути под нейно наблюдение, за да се гарантира, че криптовалутите се наблюдават по същия начин като обмена на пари.

Различни оценки показват, че крипто-валутната престъпност се увеличава в световен мащаб, в крак с бързия растеж на пазара.

Неотдавнашно проучване показва, че стойността на криптовалутите, откраднати от борсите или придобити от измамени инвеститори, се е повишила с над 400% през 2018 г. до около 1,7 млрд. долара.

В съвместно изявление с АВСТРАК, австралийската федерална полиция (АФП) заявява, че е арестувала 27-годишен мъж, "ключов член" на бизнеса с криптовалута, и го обвинява във внос, трафик и притежание на около 30 кг наркотици, включително кокаин.

Човекът е заподозрян, че играе важна роля в насочването на операциите на престъпния синдикат, който използва различни тъмни мрежи, биткойн акаунти и легитимни бизнеси за снабдяването, плащането и разпространението на незаконните наркотици.

"Докато паричните средства все още главното разплащателно средство, цифровите валути бързо се превръщат в предпочитан избор за организирани престъпни мрежи, участващи в пране на пари, финансиране на тероризъм и киберпрестъпления", заявява командирът на отдела за киберпрестъпления, детектив Мат Крафт.