Достъп до базирана на квантови компютри инфраструктура получават клиентите на компанията Equinix в България и целия свят, след като тя обяви сътрудничеството си с Alice & Bob, разработчик на един от най-надеждните квантови процесори. Това е важна новина за бизнесите, които се занимават с обработка на големи обеми информация, тъй като на теория може да им донесе значително по-добро представяне.

За разлика от традиционните компютри, тези, които се базират на принципите на квантовата механика, имат т.нар кубити. Те могат да съществуват в суперпозиция на две състояния (а не само 0 или 1). Това позволява по-бързи и ефективни изчисления в рамките на задачи като симулация, оптимизация, машинно обучение и криптография.

Кой европейски хедж фонд от старата школа започва да използва квантови компютри

Кой европейски хедж фонд от старата школа започва да използва квантови компютри

Компанията управлява активи на стойност 19 млрд. долара, което я прави един от пазарните лидери на Стария континент

Секторите, които разчитат на високоинтензивна изчислителна сила като устойчивата енергия, химическия и фармацевтичния сектор, както и финансовите услуги, са сред тези, които ще бъдат радикално променени от технологията до 2035 г. Така според Equinix се очаква те потенциално да придобият стойност от до 1,3 трилиона щатски долара.

Квантовите компютри могат да сринат сигурността на мобилните мрежи

Пробив в компютърните технологии може да срине сигурността на мобилните мрежи

Vodafone вече работи по решение, което да защити бизнес клиентите

Все още обаче технологията има да извърви своя път на развитие. Докато съвременните квантови компютри може да страдат от грешки в изчисленията, които им пречат да изпълнят своите теоретични обещания, Alice & Bob разработват патентована т.нар самокоригиращ се свръхпроводящ квантов бит - cat qubit, става ясно от официалното съобщение.

"Гордеем се с това, че нашата технология напуска лабораторията и навлиза в истинския свят. Equinix е идеалният партньор, с който да внесем квантовата революция в обществото", е цитиран да казва изпълнителният директор на Alice & Bob Тео Перонен.

Клиентите на Equinix ще получат възможност за защитен достъп до квантовите компютри с цел да експериментират с тях в рамките на собствената си дигитална инфраструктура.