Квантовите технологии обещават революционен скок в производителността на компютрите - прекрасна новина за всички, включително и за хакерите. Британският телеком гигант Vodafone вече се готви за (близко) бъдеще, в което квантовите компютри с лекота разбиват защитите на съществуващите мобилни мрежи.

Контекст: Квантовото изчисление е нов тип изчисление, който използва квантовата механика за обработка на информация. То се основава на квантови битове (кюбити), които могат да представляват единица и нула едновременно, позволявайки на квантовите компютри да решават определени проблеми много по-бързо от класическите компютри.

За първи път: квантов компютър

За първи път: квантов компютър

IBM Q System One е първия в света квантов компютър, предназначен за бизнеса

Това ще ги прави особено полезни за задачи като оптимизация, машинно самообучение и криптография. Все още технологията е далеч от комерсиална реализация, но след новините, че Google вече имат квантов компютър, а Microsoft ще построят свой в близките години, технологичната надпревара изглежда неизбежна.

Детайли: Квантовите компютри ще се превърнат в полезен инструмент за решаването на някои от най-сложните проблеми, с които науката се среща, но освен това злонамерени лица могат да се възползват от тяхната мощ, за да компрометират криптографията на критични системи по света, предупреждава директорът по киберсигурност на Vodafone Ема Смит, цитирана от Quartz.

Българин създаде първия квантов програмен език на високо ниво

Българин създаде първия квантов програмен език на високо ниво

Той има потенциала да забърза развитието на технологията

Според нея и колегите ѝ хакери вече събират големи количества криптирана информация в очакване да получат достъп до квантова технология, с която да я дешифрират.

Затова и компанията започва партньорство с отделилия се от Alphabet стартъп SandboxAQ с целта да разработят виртуална частна мрежа (VPN), която да е защитена и от квантови атаки. За целта ще се използва ноу-хау от американския Национален институт за стандарти и технологии.

Великобритания с амбиция да създаде квантов компютър и да стане световен лидер при квантовите изчисления

Великобритания с амбиция да създаде квантов компютър и да стане световен лидер при квантовите изчисления

Великобритания не трябва да става зависима от чужди технологични решения, смята Борис Джонсън

Първоначално решението ще е за бизнес клиенти, но целта е алгоритмите да се приложат и на равнищата на мрежата и крайните устройства, за да гарантират безопасността на 300-те милиона потребители на Vodafone по света.

Още нещо: Квантовите технологии се смятат за критичен елемент от националната сигурност на САЩ. Затова и страната инвестира сили и средства в разработката на нови криптографски стандарти, които да са по-добре адаптирани за новите заплахи.