Великобритания възнамерява да създаде квантов компютър с общо предназначение и да стане световен лидер в областта на квантовите изчисления до 2040 г. Това заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън на прием, даден от Лондонското сити.

"Поставям пред Обединеното кралство амбициозна цел - да създаде квантов компютър с общо предназначение и така да си осигури най-големият пазарен дял в сферата на квантовите изчисления до 2040 г.", заяви Джонсън, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Обединеното кралство "възнамерява отново да стане научна суперсила" и активно да развива "зелените" технологии, които, съгласно плановете на правителството, трябва да създадат в страната над 100 хил. работни места.

Според Борис Джонсън, Великобритания не трябва да става зависима от чужди технологични решения, което "в крайна сметка би заплашило да подкопае националната сигурност". В същото време самата Великобритания очаква да "разпространи своите ценности" чрез износ на собствени високотехнологични продукти. По думите на британския премиер, един от тези продукти е ваксината срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет.

Българин създаде първия квантов програмен език на високо ниво

Българин създаде първия квантов програмен език на високо ниво

Той има потенциала да забърза развитието на технологията

Министър-председателят нарече "успех" и резултатите от 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26), която приключи в Шотландия на 13 ноември. Според Джонсън, въпреки отсъствието на "пробиви", които биха могли да спрат глобалното затопляне, решенията, взети в Глазгоу, ще помогнат за забавяне на този процес.

Британският премиер също така подчерта, че до провеждането на COP27 в Египет през есента на 2022 г., Обединеното кралство ще продължи активно да насърчава други страни да вдигнат "летвата" на ангажиментите си относно климата.