Някои служители на Google алармираха проблеми с изкуствения интелект на компанията Bard. Двама от служителите са се опитали да спрат компанията да пусне своята чатбот платформа с изкуствен интелект, според доклад на Times, цитиран от Business Insider. Двама служители са били натоварени със задачата да оценят продукта, който разчита на изкуствен интелект. От доклада става ясно, че са имали притеснения относно това, че Bard генерира опасни или неверни отговори.

През март двамата служители, оценяващи чатбота, препоръчаха да се блокира издаването на Bard в оценка на риска. Служителите смятат, че въпреки предпазните мерки чатботът не е готов.

Според доклада ръководителя на отдела за иновации Джен Дженай променила документа, за да премахне препоръката, като по този начин се омаловажат рисковете от чатбота.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Дженай обаче коментира, че е "коригирала неточни предположения и дори е добавила повече рискове и вреди, които трябва да бъдат разгледани".

През последните месеци технологичният свят се опитва да внедри продукти, които се базират на изкуствен интелект. Това се случи след небивал успех и огромната популярност на ChatGPT на OpenAI, но скоростта на развитие буди тревога и у други експерти.

Преди малко повече от месец Google отвари достъп до чатбота си Bard, който трябва да се конкурира директно с ChatGPT. Потребителите могат да се присъединят към списък с чакащи, за да получат достъп до Bard. Опцията трябва да бъде "допълващо изживяване" към Google Search, според говорител на компанията. Потребителите проверят отговорите или източниците на Bard в Google търсачката.

Компанията обяви, че ще започне да пуска инструмента в Съединените щати и Обединеното кралство, след което ще бъде предоставен достъп и до други държави.

Още когато ChatGPT нашумя в края на миналата година ръководството на Google издаде "червен код". Причината, според гиганта е, че ботът предизвиква опасения за бъдещето на търсачката на Google.

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Компанията ще започне да пуска инструмента първо в Съединените щати и Обединеното кралство

Главният изпълнителен директор на компанията-майка на Google, Alphabet Сундар Пичай участва в няколко срещи относно стратегията на Google за изкуствен интелект и насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата, която ChatGPT представлява за бизнеса с търсачки. Няколко месеца по-късно Bard беше факт.