Милиардерът Илон Мъск заяви, че е "много уверен", че неговият космически кораб SpaceX, предназначен за пътувания до Луната и Марс, ще достигне околоземната орбита за първи път тази година, пишат световните агенции.

Въпреки многото технически и регулаторни препятствия, които тепърва трябва да бъдат преодолени, Мъск е сигурен, че това ще се случи само за няколко месеца. Освен това Starship трябва да може да достига орбити за по-малко от $10 милиона на полет в рамките на две-три години.

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Бустер, който изведе сателит на NASA преди 7 години, ще удари спътника на Земята в началото на март

SpaceX е частна компания и не разкрива финансова информация, като например приходи или разходи. Мъск обаче коментира, че неговата оценка на разходите покрива всички разходи на компанията до изстрелването.

"И като се изключат фиксираните разходи, цената може да бъде още по-ниска. Колкото повече изстрелвания на Starship, толкова по-ниска ще бъде цената на един полет", каза Мъск.

SpaceX сглоби най-голямата ракета в историята

SpaceX сглоби най-голямата ракета в историята

Освен, че е най-високата ракета, тя би могла да бъде и най-мощната в света

Коментарът за предстоящия полет тази година и за намаляването на цените идва девет месеца, след като базираната в Калифорния космическа компания постигна първия си успешен полет на прототип на ракета Starship, след като четири предишни опита за летене завършиха с експлозии.

"В този момент наистина се чувствам много уверен, че ще стигнем до орбита със Starship тази година", подчерта Илон Мъск.

В момента SpaceX се подготвя за първата частна мисия до Луната, която е предвидена за 2023 година.

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

Те са достигнали орбитална височина от 585 километра три часа след излитането