Ако някой тайно живее на тъмната страна на Луната, в началото на март ще се изправи пред сценарий, подобен на този във филма Don"t Look Up, пише Fortune. Причината е, че част от ракета на SpaceX ще се разбие в лунната повърхност със скорост от около 9 000 км/ч и ще създаде кратер с 19 м диаметър.

Очаквано, предстоящият сблъсък предизвика множество гневни коментари в социалните мрежи. Някои от тях питаха "Законно ли е това? Може ли SpaceX да бъде подведена под съдебна отговорност?".

"На теория — да", казва адвокатът Стивън Кауфман, който е специализирал в правните случаи около сателити и работи в Hogan Lovells. "На практика, по-скоро не".

Причината е, че макар да има международни споразумения и закони, които коментират отговорността за щети, включващи космически кораби, трябва да има нанесени реални щети, за да бъде заведено дело. "Ракетата се удря в Луната. Никой не притежава Луната", казва Кауфман.

Как стана така, че ракетата ще се удари в Луната? Преди почти 7 години SpaceX на Илон Мъск изстреля сателит на NASA в орбита. Когато част от ракетата Falcon 9 се отдели, тя започна да се върти в нестабилна орбита около Земята — на място, което е познато с тези си свойства.

Сега, благодарение на изчисления на Бил Грей, инженер на астрономически софтуер, знаем, че част от ракетата ще се удари в Луната около 4 март. Това е необичайно. В предходните случаи, които ракетен бустер попадне в орбита на Луната, той се връща към Земята, където изгаря в атмосферата. Или в случая с китайския бустер, който изпрати роувър на Луната, той бе изпратен към Слънцето.

Но частите от ракетата на SpaceX няма да са първите, които се сблъскват с повърхността на Луната. NASA целенасочено изпрати няколко космически кораба с научни цели. Но този случай ще е първият, в който това се случва по погрешка. Което повдига интересен въпрос: Дали SpaceX е изправена пред съдебна отговорност?

Дело може да бъде заведено, ако бустерът уцели китайския лунен роувър. В този случай в сила влизат две международни споразумения, обяснява Скот Андерсън, адвокат в Hogan Lovells. Двете споразумения са "Договора за космоса" от 1967 и Конвенцията за медународна отговорност за щети, причинени от космически обекти от 1972 г.

Именно те описват процедурите, които биха последвали от сблъсък между бустера и роувъра. В такъв случай Китай ще заведе иск срещу САЩ. Но как точно ще се развие ситуацията след това не е ясно. "Просто няма прецедент", казва Андерсън.

Засега е имало само един заведен иск — през 1978 съветският сателит Космос 954 претърпя инцидент в атмосферата и разпиля радиоактивни отломки над северна Канада. Отава получи 3 млн. канадски долара (или около $10 млн. щатски днес) от Съветския съюз за разчистване и покриване на щетите.

Малко вероятно е катастрофата на SpaceX да предизвика подобен иск, но няма да мине много време преди законите по този въпрос започнат да стават все по-релевантни, смята Кауфман.