Китайска компания, производител на военна продукция, показа видео с изпитанията на бойната машина за пехотата VN 18, която може да се смята за най-бързия танк - амфибия в света. Бойната машина може да се движи по сушата със скорост 65 километра в час, а при движение по вода скоростта е 30 км в час.

За сравнение американските и руските аналози развиват във вода доста под 20 километра в час.

Създател на машината е китайската корпорация Norinco, която твърди, че VN18 е най-бързата в света военна амфибия. Тя тежи над 26 тона, има двигател с 1600 конски сили, с което претендира да е и най-мощната военна машина в своя клас.

Съобщава се, че амфибията се управлява от тима душ и е способна да превозва 11 десантни бойци. Що се отнася до въоръжението, китайските инженери не дават подробности, ограничавайки се само да споменат, че притежава оръдейна система, картечница и противотанкови ракета.

Руски експерти обаче отбелязват, че VN18 е само експортното име на бойната машина на пехотата ZBD2000, от която 450 единици са на въоръжение в китайската армия от 2006 година. Сегашните изпитания и силно рекламното представяне показвали по-скоро желанието на страната да продава танка-амфибия зад граница.

Преди четири години 60 такива машини закупи Венецуела.