Lockheed Martin и General Motors ще си партнират, за да разработят следващото поколение луноходи за предстоящата мисия "Артемида" (Artemis) на НАСА до Луната, предаде Zero Hedge.

Програмата Artemis има за цел астронавти да кацнат на спътника до средата на десетилетието. За целите на проучването, те ще се нуждаят от "мобилност на повърхността, която е от решаващо значение за дългосрочното изследване. Тези роувъри от следващо поколение драстично ще разширят обхвата на астронавтите", посочват Lockheed.

Луноходът "може да позволи на астронавтите да изследват лунната повърхност по безпрецедентен начин и да подпомогне откритията на места, където хората никога не са ходили досега", продължават от компанията за военно оборудване.

"Този ​​съюз обединява иновациите на двете компании, за да направи трансформативен клас превозни средства", каза Рик Амброуз, изпълнителен вицепрезидент на Lockheed Martin Space. "Тези роувъри от следващо поколение драстично ще разширят обхвата на астронавтите, докато извършват научно изследване с висок приоритет на Луната, което в крайна сметка ще подпомогне на разбирането на човечеството за нашето място в Слънчевата система."

Преди повече от половин век GM помогна на Boeing да създаде лунното движещо се превозно средство (LRV) за мисията Apollo на Луната през 1969 г.

"General Motors влезе в историята, като приложи модерни технологии и инженеринг в създаването на LRV, който астронавтите Apollo 15 караха на Луната", каза Алън Уекслър, старши вицепрезидент по иновации и растеж в General Motors. "Работейки заедно с Lockheed Martin и техния опит в изследването на дълбокия космос, ние планираме да подкрепим американските астронавти на Луната за пореден път."

GM ще използва своите акумулаторни електрически технологии и задвижващи системи, за да позволи на лунохода да има много по-голям обхват от електрическия Apollo LRV. Той също така ще включва автономни системи за самоуправление, които ще позволят на превозното средство да се подготви за кацане на хора, да предостави услуги с полезен товар и да позволи на астронавтите да изследват по-далечни разстояния.

Lockheed Martin заяви, че лунният марсоход "е проектиран да преодолява значителни разстояния, за да поддържа първите групи на южния полюс на Луната, където е студено и тъмно с по-пресечен терен".