Космическата агенция NASA обяви, че за първи път ще използва своята асистенка за гласов контрол Alexa на Amazon за новата си космическа мисия Artemis I, предават световните медии. Полетът ще бъде без човешки екипаж.

Този ход идва като тест, чрез който ще се провери дали подобни гласови инструменти биха били полезни при бъдещи мисии, когато астронавтите ще могат да летят до далечни дестинации, като Луната и Марс.

Предстоящият полет с космическия кораб Orion е първият от редица тестови мисии, планирани в програмата, която е предназначена да изпрати първата жена и първия чернокож мъж на повърхността на Луната.

След седмица NASA тества система за промяна траекторията на астероиди, заплашващи Земята

След седмица NASA тества система за промяна траекторията на астероиди, заплашващи Земята

Сблъсъкът с астероида Дидим е планиран за октомври 2022 година

Полетът е предвиден за март и ще бъде първият полет на ракетата от ново поколение на NASA - Space Launch System (SLS), която е разработена от Boeing през последните десет години.

Асистентът на Amazon ще има достъп до системите на космическия кораб и телеметричните данни по време на цялата мисия. Alexa ще може да отговаря на въпроси като "каква е температурата в кабината?" и ще получава информация от устройства, свързани с кораба, като осветлението.

Alexa ще бъде свързана и с мрежата на американската космическа агенция Deep Space Network, което ще позволи на асистента да получава информация от Земята. В това число влизат брифинги за новини и дори спортни резултати. Тази функция ще позволи на астронавтите да бъдат информирани за случващото се на планетата, докато са в космоса, така че да се чувстват по-свързани с дома си.

Безос съди NASA заради договор с Мъск

Безос съди NASA заради договор с Мъск

Космическата агенция даде поръчката на стойност $2,9 млрд. само на една компания, а не на две

Според Amazon гласовите взаимодействия с Alexa ще направят живота на екипажа по-лесен и по-ефективен.

Понеже Artemis I ще бъде мисия без екипаж, за да тества Alexa в космоса, NASA ще използва отдалечен достъп през Центъра за управление на мисията. Оттам инженерите ще могат да взаимодействат с изкуствения интелект и да създадат виртуално изживяване на "екипажа".

Всичко, което се случва на борда на космическия кораб ще бъде записано и изпратено обратно на Земята, където експертите ще анализират данните и ще подобрят технологията за бъдещи мисии с астронавти на борда.

NASA иска да прати първата жена на Луната. Ето колко ще струва това

NASA иска да прати първата жена на Луната. Ето колко ще струва това

Цената е приблизително равна на номиналните разходи за целия лунен проект между 1960 и 1973 г.