В прессъобщение от NASA обявиха една от значимите бъдещи цели пред програмата Artemis ("Артемида") - изстрелването на първата жена на Луната, което трябва да се случи през 2024 г. Това е с четири години по-рано, отколкото от агенцията бяха предвидили първоначално.

Това е първата мисия на институцията, насочена към изпращане на човек на спътника от 1972 г. насам, а освен това те ще се стремят да установят постоянна мисия за изследване на космическото тяло до края на десетилетието.

"С подкрепа от страна и на двете партии в Конгреса, нашият план за посещение на Луната през XXI в. изглежда напълно осъществим", каза администраторът на NASA Джим Бриденстайн. "Отиваме на Луната за научни открития, икономически ползи и за вдъхновяването на ново поколение изследователи. Когато изградим трайно присъствие, ще постигнем необходимата инерция за изпращането и на първите хора на Марс."

Защо следващата ракета на NASA може да носи логото на Coca-Cola?

Защо следващата ракета на NASA може да носи логото на Coca-Cola?

Директорът на космическата агенция предлага радикална идея

Скоро трябва да са готови за сдвояване и ракетата Space Launch System с кораба Orion. Последният вече почти е в състояние, позволяващо употреба, а четирите му двигателя се тестват. Последното им изпитание трябва да се осъществи по-късно тази есен.

След като следващите астронавти посетят южния полюс на Луната, където ще събират проби и ще проведат серия от изпитания, те ще пропътуват почти 390 хил. км. в орбита около земята на борда на Orion, преди да се върнат на Земята.

NASA ще изследва Марс и под повърхността

NASA ще изследва Марс и под повърхността

InSight отлетя към червената планета

Но амбициозният план да се изстреля първата жена на естествения ни спътник не е безплатен. Всъщност цената на тази фаза от Artemis ще струва 28 млрд. долара, посочват от Zero Hedge. Въпреки че нямаме разбивка на разходите на NASA за този етап от проекта, толкова е струвало и първото изпращане на човек на Луната в периода 1960-1973 г. в тогавашни долари.

Таблица: Разходи на проекта Apollo, 1960-1973 г.

в млрд. долара

Реализирани

Коригирани спрямо инфлацията

Космически кораб

8,1

80

Ракети носители

9,4

97,3

Проучване

3,1

28,2

Преки разходи за проекта

20,6

205,3

Наземни активи, заплати и управление

5,2

53,8

Общи разходи за Apollo

25,8

260

Програма за лунен робот

0,97

10,1

Проект Gemini

1,3

13,8

Цялостни разходи за изпращане на хора и оборудване на Луната

28 млрд. долара

283 млрд. долара

Източник: planetary.org

Трябва да се направи уточнението все пак, че от сайта planetary.org боравят с десетократно понижаване на покупателната способност на долара. Ако обаче вземем долара само през 1973 г. и имаме предвид, че ценовият индекс е нараснал от 44,4 до 259,91 пункта до днес, то покупателната му способност е намаляла почти 6 пъти, т.е. в днешни долари проектът Apollo би струвал около 163,8 млрд. долара. Не бива да забравяме, че той е доста по-мащабен и дълготраен от настоящата фаза на Artemis, а и че днес формално САЩ не е в състояние на Студена война.