Плановете за колонизация на Марс вече вълнуват много хора. Космическата агенция на САЩ НАСА дори вече набира доброволци, които да участват в 12-месечна симулация на марсианския хабитат, която ще се проведе в съоръжение на агенцията, пише entrepreneur. Сред изискванията за кандидатите е да сте в добро здраве, да имате магистърска степен в областта на науката и / или технологиите и да са приемат  опасността да загинат в процеса на тестовете.

НАСА планира да изгради Mars Dune Alpha - модул с големина от 520 квадратни метра. Вероятно ще се проведат 3 експеримента, а първият е планиран за есента на 2022 година. Тогава четирима души ще бъдат изолирани от света за 365 дни. Другите ще се проведат през 2024-а и 2025-а.

НАСА търси "силно мотивирани личности", които ще живеят една година при условия, наподобяващи повърхността на Марс. Доброволците ще обитават модула, който се намира в космическия център Джонсън на НАСА в Тексас.

"Ще бъдат симулирани предизвикателствата на истинска мисия на Марс, включително ограничени ресурси, сривове в техниката, прекъсване в комуникацииите", обяснява НАСА.

Членовете на екипажа ще имат собствени спални. В модула ще има работни станции, медицински пунктове и място за отглеждане на храна.

Петте най-големи проблема пред научнофантастичния сюжет за колонизацията на Марс

Петте най-големи проблема пред научнофантастичния сюжет за колонизацията на Марс

Възможно ли е изобщо това?

Какво ще правят доброволците, избрани от НАСА?

Участниците ще участват активно в изследванията и разработване на методи и технологии за предотвратяване и решаване на потенциални проблеми при бъдещи пилотирани космически полети до Луната и Марс.

"Това е рядка и уникална възможност. Избраните ще имат историческа роля в подготовката на човечеството за следващия голям пробив на човечеството", заяви Грейс Дъглас от космическия център на НАСА.

Сред изискванията за кандидатстване за първата мисия на НАСА участниците да са на възраст между 30 и 55 години, да не са пушачи, да имат магистърска степен и множество други.

Има обаче множество рисковете, на които участниците могат да бъдат изложени като физически наранявания или сравнително малка, съществуваща опасност от това на починат.

Засега не е обявено дали доброволците ще получат парични стимули или каква ще бъде сумата.