Саудитска Арабия усилено работи по стратегията за намаляване на зависимостта на икономиката си от петрола. И поредният знак за това е обявеният през миналата седмица мегапроект за най-голямата соларна ферма в света.

Преди дни Рияд подписа меморандум за разбирателство с японската Softbank за изграждането й до 2030 година. Централата трябва да има капацитет от 200 GW, а стойността на проекта се изчислява на 200 милиарда долара.

Не само тези неща около нея впечатляват обаче. Централата ще бъде цели 200 пъти по-голям от най-мащабната соларна ферма, работеща в момента. Също така тя ще утрои капацитета за производство на електроенергия на Саудитска Арабия.

Необходимите соларни панели ще покриват около 5000 квадратни километра или иначе казано площта й ще бъде по-голяма от тази на едни от най-големите градове в света.

Най-големият соларен парк в света ще бъде в Саудитска Арабия

Най-големият соларен парк в света ще бъде в Саудитска Арабия

Богатата на петрол държава продължава да залага на алтернативни източници

Така например азиатските гиганти Хонконг и Токио са близо два пъти по-малки. Площта на първия е 2754 квадратни километра, а на втория - 2188 квадратни километра. Европейският мегаполис Лондон е още по-малък в сравнение с бъдещата централа - малко на 1500 квадратни километра.

А какво можем да кажем за най-големия български град? София е разположена на 492 квадратни километра, което означава, че централата на Саудитска Арабия ще бъде повече от 10 пъти по-голяма от българската столица. Погледнато от друг ъгъл, ако мегапроектът се строеше в България, той щеше да покрие 4.5% от площта на страната.

В сравнение с европейските страни, може да се каже, че соларната ферма ще бъде 2 пъти по-голяма от Люксембург и би покрила повече от половината от площта на Кипър.