Саудитска Арабия е подписала меморандум за разбирателство със SoftBank Group Crop. за соларния проект в кралството, който ще струва 200 милиарда долара. Рияд твърди, че това ще е най-големият соларен парк в света, предава Bloomberg.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон вижда проекта като начин да намали зависимостта на Саудитска Арабия от петрола за електричество. В същото време проектът ще създаде 100 000 работни места, а когато заработи ще намали разходите за електроенергия с 40 милиарда долара. Очаква се да бъдат изградени мощности от 200 гигавата до 2030 година, казват от компанията.

Защо най-големият износител на петрол инвестира $7 милиарда във възобновяема енергия?

Защо най-големият износител на петрол инвестира $7 милиарда във възобновяема енергия?

Ползата не е само една

Коронованият принц Мохамед бин Салман е триседмично посещение в САЩ - първото, откакто бе определен за наследник. Той и Сон подписаха договора в Ню Йорк във вторник. Споразумението засилва връзките на японската компания с най-големият износител на петрол в света и отговаря на амбицията на принца да диверсифицира икономиката на страната си.

"Това е огромна стъпка в човешката история. Тя е смела, рискована и се надяваме да успеем", каза Мохамед. "Кралството има много слънчеви дни, огромни свободни площи и добри инженери. Но най-важното - най-великата визия", каза от своя страна Сон.

През следващите три до четири години SoftBank ще инвестира до 25 милиарда долара в Саудитска Арабия. Около 15 милиарда долара от тях ще бъдат в новия град Neom, който принц Мохамед планира да построи.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си