Американският доставчик на сателитна телевизия Dish Network стана първата компания в света, която получи глоба за замърсяване на космическото пространство, съобщава MarketWatch.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) глоби доставчика със 150 000 долара за това, че не успя да изведе по надлежния начин от орбита своя спътник EchoStar-7.

Регулаторът установи, че след като сателитът беше изведен от експлоатация миналата година, той е оставен на височина от около 122 км над дъгата на геостационарната орбита, което е значително по-малко от изискваните от лиценза 300 километра. В резултат на това EchoStar-7 може да се окаже на пътя на съществуващите сателити.

Dish Network призна вината и се съгласи да плати глоба, както и да изпълни редица изисквания на FCC. Компанията обясни инцидента с недостатъчно количество гориво, което не е позволило извършването на необходимите маневри.

"Това е новаторско решение, което ясно показва, че FCC има силни правомощия за прилагане и способността да налага жизненоважни правила в областта на контрола на космическите отпадъци", каза говорителят.

На този етап проблемът с космическите отпадъци вече става все по-актуален. Според Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ може да има до 170 милиона броя отломки от човешка дейност в космоса.

Тези отпадъци увеличават разходите за космически операции, като заплашват безопасността на астронавтите и сателитите, изискват допълнителни мерки за защита, ограничават възможностите за изстрелване на космически кораби и в крайна сметка могат да направят цели орбити неизползваеми, се отбелязва в доклада на НАСА.

Акциите на Dish Network загубиха 3,4% по време на търговията на Нюйоркската фондова борса в сряда. От началото на тази година стойността им е намаляла с 64,6%, докато индексът S&P 500 се е повишил с 11% за същия период.