Първият български сателит вече е пристигнал във военновъздушната база в Кейп Канаверал, Калифорния, от където предстои да бъде изстрелят в следващите седмици. Това съобщиха от телекомуникационната компания "Булсатком".

BulgariaSat-1 е проектиран и изграден от дъщерната й "България Сат", като той ще бъде изведен в Космоса от ракета Falcon 9 на компанията на американския предприемач Илън Мъск SpaceX. Сателитът е произведен от друга фирма в САЩ - SSL.

"SSL има дългогодишно сътрудничество с нови сателитни оператори за подпомагане на бизнес развитието им", коментира президентът на SSL Джон Чели.

"Булсатком" потвърди: Има дата за изстрелването на първия български сателит

"Булсатком" потвърди: Има дата за изстрелването на първия български сателит

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в Космоса от ракета Falcon 9 на SpaceX

"Щастливи сме, че първият сателит, конструиран някога за българска компания, пристигна успешно във военновъздушната база в Кейп Канаверал и с нетърпение очаквам BulgariaSat-1 също да се запомни в историята като втория сателит, изстрелван някога от ракетата-носител Фалкон 9, летяла в предишна мисия. Ракетата за многократно използване е важен фактор в сателитната индустрия", допълва той.

Сателитът ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Той е оборудван с 32 транспондера, позволяващи предоставянето на съвременни телевизионни услуги с висока разделителна способност и други комуникационни решения.

"BulgariaSat-1 е ключов елемент от стратегията на Булсатком за разширяване на висококачествените телевизионни и комуникационни услуги в отговор на потребителското търсене", казва от своя страна шефът на "Булсатком" Максим Заяков.