След дълго чакане вече е ясно кога ще бъде изстрелян първият български комуникационен сателит в Космоса - BulgariaSat-1 на телекомуникационния оператор "Булсатком". По думите на изпълнителния директор на компанията Максим Заяков има планиран прозорец за това в средата на юни.

Както Money.bg писа преди време, сателитът ще бъде изведен в Космоса от ракета Falcon 9 на американската компания SpaceX, която е за многократна употреба. Първият опит с такава беше извършен през януари тази година, като след изстрелването тя беше приземена обратно на платформа в Тихия океан.

Сателитът на "Булсатком" вероятно ще бъде изстрелян в Космоса с ракета втора употреба

Сателитът на "Булсатком" ще бъде изстрелян в Космоса с ракета втора употреба

Falcon-9 e първата, която ще пътува два пъти до Космоса

"Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити", обяснява Максим Заяков.

"През 2006 г., когато избрахме SpaceX да изстрелят сателита ни, те бяха в началото на развитието си, а ние по-голямата компания. Сега, 11 години по-късно, сме много по-малки от тях. Давам си сметка обаче, че независимо от бизнес средата, ако си здраво стъпил на земята и не търсиш оправдания, а решения - може да достигнеш космоса, включително и ако си в България", коментира още той.

"Илън Мъск и екипът на SpaceX показаха, че хора като тях скъсяват разстоянието и времето за достигане до ново качество на живот чрез достъп до високоразвити технологии. А това е шанс и за България да се фокусира навреме към развитието на нови за нас аспекти на космическата индустрия", допълва шефът на "Булсатком".

Обратно броене: "Булсатком" е на крачка от изстрелването на първия български сателит

Обратно броене: "Булсатком" е на крачка от изстрелването на първия български сателит

Започва транспортирането на BulgariaSat-1 до стартовата площадка

Според информацията на оператора подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, като за този срок ще бъдат извършени дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, както и сглобяване към ракетата.

По всички етапи на проекта на място работи български екип инженери. След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране.

От "Булсатком" посочват, че сателитът премина всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи безупречно в космическите условия на геостационарната орбита на 36 000 км над земята, където температурните амплитуди варират от -170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който "Булсатком" също оперира. 

По думите на Максим Заяков достигането от идейния проект до предстоящото изстрелване е отнело около 12 години. Той допълва, че подобен проект е изключително технологично, финансово и чисто човешко предизвикателство.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.