Космическата компания, собственост на шефа на Tesla Илън Мъск, SpaceX ще изстреля своя рециклирана ракета за първи път тази година. Заради това, че машината ще е “втора ръка”, клиентът на компанията ще получи отстъпка от цената за полета.

Технологията, която използват SpaceX, позволява след изстрелване на ракетите да се извърши контролирано кацане обратно на Земята, което дава възможност да бъдат използвани повече от веднъж. При досегашната технология след извеждане на техния товар в орбита, машините се откачат и изгарят в атмосферата.

От декември 2015 година досега компанията извърши пет такива мисии успешно. Преди време Илън Мъск сам заяви, че машините са готови за повторна употреба.

SpaceX се похвали с първата си успешна официална мисия за НАСА

SpaceX се похвали с първата си успешна официална мисия за НАСА

Ракетата Falcon 9 се приземи успешно на космодрум във Флорида

Въпросното изстрелване е планирано за края на 2016 година. Клиент на SpaceX е люксембургският сателитен оператор SES. В своя официален сайт от компанията посочват, че с Falcon 9 на американската космическа корпорация ще бъде изстрелян техният сателит SES-10.

Заради това, че мисията ще бъде извършена от вече използвана ракета-носител, клиентът SES ще получи отстъпка от общата сума от 62 милиона долара.

"Булсатком" е на крачка от изстрелването на първия български сателит в Космоса

Първият български сателит в Космоса ще бъде изведен от ракета на Илон Мъск

Изстрелването е планирано до края на годината

Планирано е същата ракета да използва и българският телекомуникационен оператор “Булсатком” за свой сателит. В началото на месеца от компанията съобщиха, че им остава само един тест до пълната технологична готовност на BulgariaSat-1 за пускане в Космоса.

Тогава стана ясно, че изстрелването на съоръжението ще бъде направено от ракета Falcon 9 на SpaceX в края на тази година. То трябва да бъде извършено от НАСА.

BulgariaSat-1 ще бъде първият геостанционарен комуникационен сателит в историята на България. Той е разработен от американската компания Space Systems/Loral (SSL).

Ето и видео от първото успешно кацане на SpaceX: