България скоро ще има първи собствен сателит в Космоса.

Две години след като "Булсатком" започна производството на първия български геостационарен комуникационен сателит, компанията обяви, че е само на 1 тест разстояние от пълната технологична готовност на съоръжението за изстрелване в Космос.

От производителя на сателита - компанията Space Systems/Loral (SSL), официално потвърдиха, че BulgariaSat-1 е преминал успешно вибрационните тестове - една от важните фази в комплексния тестови процес.

Геостационарните сателити орбитират на 36 000 км над Земята, което налага преминаването през интензивни тестове преди изстрелването им. Целта на вибрационния тест е да симулира екстремалните условия и среда, на които сателитът трябва да издържи.

Преди вибрационния тест, BulgariaSat-1 успешно премина през акустична проверка, която помага за допълнителна симулация на условията при изстрелването, подлагайки сателита на звукови честоти, надхвърлящи 140 децибела.

До пълната техническа готовност на сателита за изстрелването му остава само фазата по тестване на антените, в съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR).

"Успешното приключване на тази важна тестова процедура практически показва, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените. Графикът се движи по план и преди края на годината ще имаме готовност да го изведем в Космоса", коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Когато бъде изстрелян, BulgariaSat-1 ще стане първият геостационарен комуникационен сателит в историята на България.

Производството му бе възложено на водещата в тази област компания - Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина в САЩ. Тя е собственост на канадската MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. , която я придобива през 2012 година от автомобилния гигант Ford в сделка за 875 милиона долара. SSL работи по проекти на компании като Google и Telenor.

Изстрелването на BulgariaSat-1 е планирано да бъде изпълнено до края на 2016 година чрез ракетата-носител Falcon 9. Тя е собственост на SpaceX - компанията, създадена от известния предприемач Елън Мъск.

Изстрелването на българския сателит ще бъде осъществено от НАСА и ще бъде предавано на живо от Кейп Канаверал, Флорида, САЩ.