Американската стартъп компания Fortera разработи технология за производство на цимент с изхвърляне на ниски емисии на въглероден диоксид, пише Associated Press (AP). Въглеродният диоксид се улавя в пещите при производството на цимента.

Разработената от калифорнийската компания нова технология, може да се прилага в индустриални мащаби. Първият, който ще получи правото да използва тази технология, е един от най-големите заводи за производство на цимент в САЩ, CalPortland. Очаква се, че на първоначалния етап технологията ще допринесе за намаляване при производствения процес на емисиите на въглероден диоксид с 10%.

"Нашата цел е да създадем универсално решение, което може да работи във всяко предприятие", коментира въпроса изпълнителният директор на Fortera Райън Гилиъм. По думите му, производството на бетон е един от най-важните фактори за глобалното затопляне, тъй като при производствения процес се изхвърлят в атмосферата годишно около осем процента от всички емисиите на въглероден диоксид в глобален мащаб.

Американски учени създадоха технология за "отпечатване" на къщи от рециклирани материали

Американски учени създадоха технология за "отпечатване" на къщи от рециклирани материали

Къщите може да са според изискванията на собствениците и са с високо ниво на топлоизолация

А малко по-рано стана известно, че шведската стоманодобивна компания SSAB е обявила намерението си да построи нов стоманодобивен завод, който да работи без да замърсява. При производството ще има нулеви емисии на въглероден диоксид, т.е. практически няма да има такива, тъй като предпроятието няма да използва изкопаеми горива, пише ESGtoday.

Азиатската стомана "превзема" Европа

Азиатската стомана "превзема" Европа

Кои са новите най-големи доставчици за Европа, след налагане на санкции на Русия

Предвижда се заводът, който ще бъде построен в шведския град Лулео, да може да произвежда до 2,5 милиона тона стомана годишно.

Общите инвестиции в изграждането на новия завод се оценяват на около 4,9 млрд. долара.

Очаква се с осъществяването на амбициозния проект, да се постигне намаление на емисиите на въглероден диоксид в Швеция къто цяло със седем процента.

Строителни материали, запазващи топлината в помещенията - технологията може да е спасителна при енергийна криза

Строителни материали, запазващи топлината в помещенията - технологията може да е спасителна при енергийна криза

Изобретението на американски учени се очаква не след дълго да навлезе в строителството