Оригиналният прототип на "Apple Computer A" на Стив Джобс, ръчно запоен от Стив Возняк през 1976 г. и използван за осигуряване на първата голяма поръчка на Apple e обявен за продан чрез търг на платформата RR Auction. Към този момент наддаването достигна $278,005, а очакванията са до 18 август цената му да достигне $500 000.

През 1976 г. Джобс използва този прототип, за да демонстрира Apple-1 на Пол Терел, собственик на The Byte Shop в Маунтин Вю, Калифорния, един от първите магазини за персонални компютри в света. Демонстрацията довела до първата голяма поръчка на Apple Computer и променила курса на компанията - това, което Джобс и Возняк замислили като част от комплект за 40 долара "направи си сам" за любители, се превърнало, по искане на Теръл, в напълно сглобен персонален компютър на стойност $666.66.

"Това беше най-големият единичен епизод в цялата история на компанията. Нищо през следващите години не беше толкова страхотно и толкова неочаквано", казва Возняк за тази поръчка.

Apple е все по-близо до създаването на автономен автомобил със самостоятелно управление

Apple е все по-близо до създаването на автономен автомобил със самостоятелно управление

Работата по т. нар. "Проект титан" започна

За да бъде доказана автентичността на платката тя била съпоставена със снимки на Polaroid, направени от Пол Терел през 1976 г., показващи прототипа в употреба. Този прототип на Apple-1, посочен като №2 в Регистъра на Apple-1 и считан за "изгубен" бил изследван и получил удостоверение през 2022 г. и от експерта на Apple-1 Кори Коен. 

Хора разглеждат компютър Apple-1, създаден през 1976 г.,

Източник: Getty images

Хора разглеждат компютър Apple-1, създаден през 1976 г.,

Този прототип е пребивавал в имота "Apple Garage" в продължение на много години, преди да бъде даден от Стив Джобс на настоящия му собственик преди около 30 години. По това време Джобс бил изгонен от Apple и очаквал с нетърпение обещанието за NeXT и Pixar.

Настоящото състояние на борда дава известна представа за преценката на Джобс за него: той виждаше прототипа не като нещо, което трябва да бъде закрепено, а като нещо, което трябва да бъде преработено. 

Глобалните доставки на смартфони падат, но Apple е в подем

Глобалните доставки на смартфони падат. Само една компания е в подем

Технологичният гигант трябва да обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на 28 юли

Малко артефакти на Apple могат да се считат за толкова редки, ранни или исторически като този прототип на Apple-1, който е прекарал много години в имота "Apple Garage" - място, което сега е вплетено във фолклора на американския бизнес, където двама невероятни герои основават империя. Нещо повече, той е идеалното въплъщение на симбиозата между Стив Джобс, Стив Возняк и Силиконовата долина: брилянтният бизнесмен, електронният Айнщайн и инфраструктурата, в която те процъфтяват. Без Возняк Джобс нямаше продукт. А без Джобс Возняк нямаше пазар. Без този прототип и без Пол Терел, Apple-1 можеше да бъде "просто още един компютърен комплект".