Доставките на iPhone на Apple запазват високите си нива, въпреки влошената икономическа обстановка в света, показват данните на Canalys. От тях виждаме още, че доставките на смартфони в световен мащаб са паднали с 9% на годишна база през второто тримесечие на годината. Изключение прави единствено Apple.

Гигантът е контролирал 17-процентен дял от глобалните доставки на телефони през второто тримесечие на годината, в сравнение с 14% за същото тримесечие година по-рано. А търсенето на модела iPhone 13 и до днес остава голямо.

За посочения период, Samsung притежава най-голям дял от пазара - 21%, но това се дължи основно на доставките на по-евтините телефони от А серията, които струват по-малко пари от iPhone 13.

Може ли Apple да повиши цените още повече тази година? Тим Кук не изключва този вариант.

Може ли Apple да повиши цените още повече тази година? Тим Кук не изключва този вариант.

Как инфлацията засегна технологичния гигант?

Голямото търсене на модела обаче предполага, че приходите от продажбата на смартфони на компанията може да са високи, въпреки някои лоши прогнози. Като тази, че ограничения в доставките могат да имат негативен ефект върху продажбите в размер на до $8 милиарда.

Противно на някои очаквания, китайските производители Xiaomi, Oppo и Vivo отчитат двуцифрен спад в доставките в процентно изражение и контролират 14%, 10% и 9% от световния пазар.