Цените на въглищата и петрола ще продължат да пълзят по дъното през следващите няколко десетилетия, Въпреки това, най-евтиният начин за производство на енергия скоро ще бъде възобновяемата енергия. Това е заключението на анализа „New Energy Outlook 2016“ на Bloomberg New Energy Finance.

Цената на производството на електрическа енергия за наземните вятърни инсталации ще спадне с 41 процента до 2040 г., а за слънчевите фотоволтаици – с 60 на сто. Това ще направи тези две технологии най-евтините начини за производство на електричество в много страни през 2020-те години, а сетне и в по-голямата част от света през 2030-те години, заключава докладът, цитиран от GreenTech.bg. 

Електроенергията от чистите източници вече е доста евтина и цената й продължава да спад, но за съжаление не достатъчно, за да се постигне нивото на разпространение - 30% или повече. А това е необходимо за глобален пробив в нивата на глобалните емисии на парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2°C.

Това е така заради ефекта на „дефлация на стойността“, казват пък анализаторите от GTM Research. Става дума за процеса, при който с всяка новодобавена единица (система за слънчева енергия), стойността на всяка допълнителна инсталация спада. Това означава, че цената на слънчевата енергия трябва да спадне значително под нивата, посочени в доклада на Bloomberg, за да може соларната енергия да се превърне в основен източник на електрическа енергия. „Дори и при бърз технологичен напредък … това не е постижимо във времето до средата на века”, пишат авторите на доклада Варун Сиварам и Шейл Кан от GTM Research.

Добрата новина? Прогнозата на Bloomberg „не предполага никакви допълнителни политически мерки след 2020 г. за  ускоряване на декарбонизацията“.