Изстрелване на ракети без използването на гориво? Един стартъп от Силициевата долина смята, че това е възможно. И не са само те, след като SpinLaunch успя да получи $40 милиона долара финансиране, пише Bloomberg.

Засега компанията не споделя много детайли как ще точно ще се осъществи изстрелването, сравнено с катапулт и сякаш излязло от научнофантастичен филм. Но основната идея е ясна: вместо да използва гориво, SpinLaunch (както издава и името) планира да засили ракетата със скорост от 5 000 мили в час в кръг и след това да я "пусне" към ръба на Космоса. Завъртането ще се случи благодарение на източник на електричество на земята.

На теория това означава, че компанията може да построи доста по-прости и по-евтини ракети, които да изпращат сателити в космоса. Изстрелването на ракета изисква огромно количество енергия и досегашните компании продължават да разчитат да изкопаеми горива, които струват стотици хиляди долари само за едно изстрелване. Засега не е ясно колко точно електричество е нужно за "катапултирането".

Главният изпълнителен директор на компанията Джонатан Яней очаква, че новият метод ще съкрати значително нужната сума за изстрелване. И освен това ще позволи множество такива всеки ден. Обикновено компаниите могат да изстрелват по една ракета на няколко дни или дори седмици. SpinLaunch ще се нуждае от само 500 000 долара за изстрелване - сума с до 20 пъти по-малка, отколкото е нужна днес.

Освен това сегашните ракети, колкото и добре да са измислени и колкото и мощни да са, могат да изпратят в Космоса доста ограничен товар - около 5% от общото тегло на ракетата. SpinLaunch смята, че ще разреши и този проблем.

Компанията вече работи по прототип, но не разкрива детайли за него. Все пак впечатляваща група от инвеститори изглежда вярват на успеха на новата идея. По-голямата част от набраните досега $40 милиона са от Alphabet Inc. и тяхното подразделение GV (доскоро Google Ventures), както и от Airbus.

Освен инвеститорите, доверие имат и експерти в областта, като например Саймън Уордън, доскорошен директор на изследователския център Ames на NASA.

SpinLaunch планира първото си изстрелване през 2022 г.