В Русия създадоха и изпробваха уникална активна зона на ядрен реактор с ресурс за целия жизнен цикъл на атомните подводни лодки. Това се посочва в годишния отчет на предприятието от държавната корпорация "Росатом" АО "ОКБМ Африкантов" за 2017 г., съобщава РИА Новости. 

Активната зона е "сърцето" на реактора - тя съдържа ядреното гориво и в нея се осъществява управляемата верижна реакция. Нова разработка означава, че атомната подводница няма да се нуждае от презареждане с ядрено гориво.

Както отбелязва бившият командващ Северния флот, адмирал Вячеслав Попов, създаването на "вечен" реактор има колосално знамение за боеспособността на руските подводните сили. Той обяснява, цитиран от агенцията, че презареждането на атомните подводници се нарича "операция номер едно" и отнема повече от месец. А това означава, че през това време бойният състав на флота се съкращава с една важна единица. С такъв реактор коефициентът на използването на подводницата се увеличава с пъти, посочва адмиралът.

Две от най-големите атомни подводници в света отиват за скрап

Две от най-големите атомни подводници в света отиват за скрап

Те могат да изстрелват ракети под леда на Северния полюс

Става дума за изпитания на оптимизирана активна реакторна зона за атомни подводници от четвърто поколение. Към тях се отнасят подводниците от проектите "Борей" и "Ясен".

"ОКБМ Африкантов" в Нижни Новгород е главен разработчик на активни реакторни зони за корабите от руския военноморски флот. Предприятието е едно от водещите в системата на руския атомен отрасъл, част от холдинга "Атоменергомаш" на корпорацията "Росатом".