За края на една епоха прогнозират космическите експерти от NASA. Според тях емблематичната Международна космическа станция (МКС) ще се разбие в Тихия океан през 2031 година, предадоха световните агенции. Нещо повече, това ще бъде умишлено.

Съоръжението е съвместен проект между пет космически агенции. Те са взели решение то да работи до 2024 година, а за да продължи работа след това, всички партньори трябва да се съгласят официално.

Планът МКС да бъде заменена от частна орбитална станция

Планът МКС да бъде заменена от частна орбитална станция

До 2030 г. станцията на Axiom ще бъде в орбита и ще работи самостоятелно. А МКС ще бъде унищожена

Очаква се космическата станция да падне в най-отдалечената от сушата част на океана. Точката е позната като гробницата за космически кораби.

Много стари сателити и други космически отломки са се разбивали там, в това число и руската орбитална станция "Мир" през 2001 година, пише BBC.

МКС е общ проект на пет космически агенции и е в орбита от 1998 година, а на нея постоянно има екипажи от 2000 година насам. Досега в нейната микрогравитационна лаборатория са проведени над 3 000 изследвания.

NASA ще "пенсионира" станцията, защото според плановете в бъдеще космическите изследователски дейности ще се извършват от частния сектор.

През 2020 година NASA сключи договор с базираната в Тексас Axiom Space за изграждането на най-малко един обитаем модул, който да бъде прикачен към МКС. Агенцията предостави и финансиране на три компании за разработването на проекти за космическа станция и други търговски дестинации в околоземната орбита.

Безос съди NASA заради договор с Мъск

Безос съди NASA заради договор с Мъск

Космическата агенция даде поръчката на стойност $2,9 млрд. само на една компания, а не на две