"Ботовете един ден ще ни оставят без работа", предупреждават някои експерти. За популярната образователна платформа Chegg този ден дойде - тя загуби близо 1 млрд. долара от пазарната си стойност, след като изпълнителният ѝ директор призна, че все повече ученици разчитат не на нея, а на ChatGPT, съобщават световните агенции.

Контекст: Chegg дава възможност на потребителите да търсят помощ от експерти при решаването на различни поставени задачи, но и също така предоставя частни уроци, наем на учебници и други услуги. Тя е на пазара от 2005 г., а в пика на популярността ѝ около началото на пандемията потребителите ѝ бяха 2,9 млн. души, които плащаха месечен абонамент.

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Microsoft започна да интегрира изкуствения интелект в Teams

Chegg придоби редица други компании от сектора, чрез които придоби ноу-хау в областта на изкуствения интелект, обучението по чужди езици, математика и ред други дисциплини.

Детайли: Седмицата започна катастрофално за платформата, след като изпълнителният директор Дан Розенсвайг обяви, че безплатният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT влияе върху растежа ѝ и затова ще трябва да ревизира прогнозата си за 2023 г.

"От месец март насам забелязваме значителен интерес на учениците към ChatGPT. Вече сме на мнение, че той влияе върху темпото ни на растеж", заяви той.

ChatGPT може да струва над $700 000 дневно: Microsoft иска да го направи по-евтин

ChatGPT може да струва над $700 000 дневно: Microsoft иска да го направи по-евтин

Технолотичният гигант тайно създава AI чип, с който ще намали разходите, според The Information

Цифром и словом: Изявлението изпрати акциите на компанията към земята - буквално за часове те загубиха близо 50% от стойността си и до момента няма изгледи за възвръщане на загубените позиции. Това означава 994 млн. долара загуба на пазарна стойност за ден.

За сравнение, в началото на 2021 г. акциите на Chegg струваха по над 100 долара, докато сега са за по под 9 долара.

Вече има как да засечете текстовете, написани от AI

Вече има как да засечете текстовете, написани от AI

ChatGPT притесни не само преподавателите

От друга страна: Училища и университети бързо осъзнаха потенциала на ChatGPT да бъде "машина за писане на домашни" и се опитват да забранят използването му или да внедрят системи, които да засичат машинно генерираните текстове - за момента без особени успехи.

По-голям проблем обаче е лекотата, с която ботът пише правдоподобно звучащи отговори на поставените задачи. Това насърчава децата да не вникват в материала, но и повишава риска от слаба оценка - ChatGPT е пословично склонен да си измисля факти и да прави грешки при прости математически операции. Но пък е безплатен, което явно е достатъчно силен аргумент за младежите да му се доверяват.

Какво предстои: Chegg продължава битката си за оцеляване, като за целта ще разчита на своя нов виртуален асистент CheggMate. Той ще помага на учениците с домашните чрез езиков модел от семейството на GPT - същото, което задвижва и ChatGPT. Има известна ирония в това...