Google започва да иска такса от производителите на телефони, които използват операционната система Android в Европа, за приложенията си, предава The Wall Street Journal.

Решението е свързано с рекордната глоба от €4,34 милиарда, която Европейската комисия наложи на интернет гиганта през юли и която компанията обжалва. Обвинението е, че Google злоупотребява с пазарната доминация на Android, за да промотира собствените си услуги, които ѝ носят приходи от реклама.

Таксата за лиценз е първият знак, че решението на ЕС ще има ефект върху бизнес модела на Google. Като част от него, гигантът трябва да спре да кара производителите да инсталират търсачката ѝ и браузъра Chrome, ако искат моделите да имат и Play Store - основният начин за инсталиране на разнообразни приложения и задължителна функция за потребителите.

Google обжалва европейската глоба от €4,34 милиарда

Google обжалва европейската глоба от €4,34 милиарда

Тя бе наложена през юли

Във вторник Google съобщи, че ще премахне тези ограничения, но ще започне да таксува производителите за всяко устройство. Размерът на таксата остава неясен. Тези, която я платят, ще имат възможността да инсталират Chrome и Google search, ако изберат. Пакетът включва още Play Store, Gmail, Google Maps и YouTube.

В крайна сметка, вариантите за производителите са три: да направят телефон без Play Store или което и да е друго приложение, което ще се окаже неприятна новина за потребителите; да качат Play Store и другите Google приложения, но без Chrome и търсачката; или с всички приложения накуп - както идват повечето телефони с Android днес.

Само вторият вариант е нов, но е важен, тъй като Google може да загуби голям източник на приходи, ако производителите решат да използват друга търсачка и интернет браузър. Макар че множеството потребители все пак ще предпочете услугите на интернет гиганта, се очаква и да има много други, които няма да могат или няма да искат да го направят по различни причини.

Новите правила важат само за Европейския съюз, където през м.г. са продадени над 94 нови мобилни устройства с операционата система Android.Все още не е ясно колко голям ще е ефектът от тези такси върху производителите - или върху потребителите, които ги купуват. Някои компании, които произвеждат евтини модели - може да се откажат от приложенията.

Има един фактор, който може да помогне с омекотяване на удара по производителите: Google увеличава плащанията към тях за директен трафик към търсачката, което ще им помогне да се справят с увеличените разходи.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили