Хиляди сървъри с инсталиран на тях VMware софтуер за виртуализация бяха ударени в глобална координирана хакерска атака, съобщава Quartz. Данните на машините са заключени срещу откуп.

Информацията за пробива дойде от Италианската национална агенция за киберсигурност. Според експертите за атаката се използва добре известна слабост в сигурността на софтуера, като поразените сървъри на компании в САЩ, Канада, Германия, Франция и Италия до момента са повече от 3200.

Най-голямата енергийна компания в Италия е ударена от кибератака

Най-голямата енергийна компания в Италия е ударена от кибератака

Все повече се използва рансъмуер, за да се атакуват компании в енергийния сектор

За да бъде достъпена информацията киберзлосторниците искат 2,06 биткойна (19 000 долара). Според италианската агенция кибератаката не е с участието на конкретна държава.

От VMware припомниха, че са премахнали уязвимостта с обновена версия още през 2021 г. и призоваха клиентите си да актуализират софтуера си.

Лош тайминг

VMware се оказаха в пиар криза точно в момента, в който антимонополните регулатори в САЩ и Европа започнаха проверка на сделката, с която Broadcom купи компанията за 61 млрд. долара.

Broadcom купува VMware за $61 милиарда

Рекордна сделка в технологичния сектор, обедини два "гиганта"

Broadcom ще поеме и $8 милиарда нетен дълг на VMware

Опасенията са, че сделката ще затвори пазара на съхранение на данни за нови конкуренти - Broadcom ще държи хардуера, а VMware - софтуера.