Италианската петролна компания Eni съобщи за кибератака срещу своите компютърни мрежи. Атаката изглежда е опит за рансъмуер, който е нанесъл незначителни щети според италианската компания.

Представител на компанията обяви пред Bloomberg, че "Eni потвърждава, че вътрешните системи за защита са открили неоторизиран достъп до мрежата на компанията през последните дни".

Все повече се използва рансъмуер, за да се атакуват компании в енергийния сектор, тъй като непрекъснатостта на услугата е изключително важна за енергийните компании. Често енергийните фирми са готови да платят откуп, за да възобновят бързо дейността си.

По-рано този месец базираната в Люксембург енергийна компания Encevo беше атакувана и й бе поискан откуп. Групата е свързана с миналогодишната атака срещу оператора на Colonial Pipeline, когато бе свален най-големият тръбопровод за гориво в Америка.

Въпреки че кибератаката срещу оператора на тръбопровода и доставчика на електроенергия Encevo не доведе до прекъсване на доставките на електроенергия, RTL Luxembourg съобщи, че данните от нейните клиенти са компрометирани и че компанията се бори седмици наред да върне системите си към нормалните операции.

Групи за киберпрестъпления като ALPHV и DarkSide се ръководят най-вече от финансови мотиви - 80 процента от организациите, засегнати от атаки, са платили откупа, за да си възвърнат достъпа до корпоративни данни според Kapersky, компания за киберсигурност - други хакери се ръководят от идеология или стимулирани от конкурентни държави.

Правителствата осъзнават все повече рисковете и работят за разработването на ефективни протоколи за реагиране на кибератаки, но енергийните компании все още не правят достатъчно, за да се защитят от кибератаки и пробиви на данни.