Очакваше 2019-а да бъде годината на сгъваемите телефони. Това очакване е напът да остане неоправдано, тъй като средата ѝ мина, а нито един от големите производители на смартфони не успя да пусне на пазара сгъваем модел. Китайската компания Huawei за пореден път бе принудена да отложи пускането на модела Mate X с още няколко месеца, пише TechRadar.

През февруари по време на Световния конгрес на мобилната индустрия Mobile World Congress, Huawei даде заявка, че нейният модел може да изпревари този на Samsung - Galaxy Fold. Оказа се обаче, че това не е нужно, тъй като устройството на Samsung проблеми още преди пускането му на пазара.

Двата най-чакани сгъваеми телефона дебютираха на пазара с фалстарт

Двата най-чакани сгъваеми телефона дебютираха на пазара с фалстарт

Причините са проблем с екрана и търговската война

През юни изглеждаше така, сякаш нито един от двата сгъваеми телефона няма да успее да преодолее трудностите и да стигне до потребителите.

Неуспешният старт на Samsung с всички проблеми, свързани с дисплея на телефона, бе урок за Huawei. И китайският производител предпочете да отложи пускането на Mate X. Това обаче продължи доста дълго, като първо компанията отложи дебюта от май за септември, а сега вече го забавя за ноември. Донякъде това се дължи на санкциите, които администрацията на Тръмп наложи за китайските компании.

Huawei забавя сгъваемия си телефон

Huawei забавя сгъваемия си телефон

Mate X може и да няма достъп до услугите на Google

От февруари досега измина доста време, през което Huawei обяви намерението си да създаде собствена операционна система HarmonyOS, която ще дебютира в телевизорите Honor, но ще се използва и за други устройства, включително и телефоните. Кога обаче ще стане това, все още не е ясно.

Въпреки отлагането все още не е ясно дали и кога точно сгъваемият Mate X ще бъде пуснат на пазара, но от Huawei уверяват, че това ще стане до края на годината.