BitTorrent протоколът за споделяне на файлове вече не е сериозен фактор в глобалния интернет трафик и остава далеч назад даже по отношение на обема на качвана информация, показва анализ на канадската компания Sandvine, цитиран от TorrentFreak.

През първото десетилетие на новия век торентите изместиха FTP сървърите и останалите peer-to-peer платформи като предпочитан метод за споделяне и разпространяване на големи файлове. Тъй като тези големи файлове твърде често бяха филми, музика, програми и игри с пиратски произход, децентрализираният характер на BitTorrent протокола бързо го направи предпочитан вариант.

Отива ли в историята Zamunda? Съдът постанови блокиране на торент сайта

Отива ли в историята най-популярният торент сайт у нас? За пръв път съдът го забрани

Блокиран е достъпът и до сайтовете на ThePirateBay

Допълнителен фактор беше и фактът, че при определени условия скоростта на сваляне е по-висока - всеки, който разполага с поне част от даденото съдържание, автоматично го предоставя на другите потребители и така тегленето можеше да се случва не от другия край на света, а от другия вход.

През 2004 г. торентите бяха отговорни за 35% от целия интернет трафик. По това време смартфоните бяха доста слабо застъпени, а и почти нямаше други услуги, които да се нуждаят от сериозна онлайн свързаност.

Приходите от стрийминг в световен мащаб през 2023-а са нараснали с над 11%, а и у нас с 44%

Приходите от стрийминг в световен мащаб през 2023-а са нараснали с над 11%, а и у нас с 44%

През 2023 г. броят на платените абонаменти за услуги за стрийминг на музика минава 500 милиона души за първи път

Днес ситуацията е коренно различна. Според данните на Sandvine най-много изходящ трафик на фиксирани устройства в САЩ генерират iCloud (приложение за съхранение на данни в облака на Apple), FaceTime (видеочат на Apple) и Google Cloud Storage (отново облачно съхранение на данни). BitTorrent е едва на шесто място с 4% от upload трафика.

Мобилните устройства вече са основни за голям процент от потребителите, а там BitTorrent въобще не се появява в челната десетка - в Топ 3 са TikTok, Facebook Messenger и Snapchat, а надолу са още социални мрежи, стрийминг и облачни платформи. Реално нито мобилните операционни системи, нито плановете на телекомите са оптимизирани за сценарий, в който устройството през цялото време изпраща данни. Затова и да сваляш торенти на смартфон не е невъзможно, но е доста неудобно.

Новата вълна пиратски сайтове, които печелят милиарди от стрийминг

Новата вълна пиратски сайтове, които печелят милиарди от стрийминг

Високата цена на платформи като Netflix тласка потребителите към нелегални алтернативи

Както отбелязват авторите на анализа, голямата част от торент трафика се генерира от малък процент потребители. Сред тях има пирати, но истината е, че през последните години първо легалните стрийминг алтернативи като Netflix и Spotify отказаха голяма част от редовите ползватели на нелегално съдържание, а вече има и много warez платформи за поточно аудио и видео, които са безплатни или с ниска месечна такса.

По-слабо известна е употребата на BitTorrent в научните среди - това е удобен начин за споделяне на големи масиви от данни, но той е все по-често заменян с различните облачни платформи.